Γιατί το ξύδι είναι τόσο καλό στο καθάρισμα;

Η καθαριστική του δύναμη

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν λίγο λευκό ξύδι, ένα λαστιχάκι και ένα σακουλάκι. Μέσα σε 25 λεπτά, τα επίμονα άλατα που είχαν επικαθίσει σε μια μεταλλική βρύση του μπάνιου είχαν μαλακώσει και μπορούσαν να αφαιρεθούν με μια οδοντόβουρτσα.

Το hack αποτελεί μέρος μιας νέας τάσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – #CleanTok – που περιλαμβάνει καθαριστικά κόλπα για αστραφτερές επιφάνειες.

Αλλά παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες εμπορικά προϊόντα καθαρισμού εκεί έξω, γιατί τόσοι χρήστε επιλέγουν να χρησιμοποιούν ξύδι;

Από το πλύσιμο των φρούτων μέχρι το καθάρισμα της τουαλέτας, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει αυτό το οικιακό συστατικό. Προστίθεται στα πλυντήρια πιάτων, στα πλυντήρια ρούχων και χρησιμοποιείται ακόμη και από επιστήμονες για την απολύμανση εργαστηρίων.

Τι το κάνει το ξύδι τόσο ευέλικτο καθαριστικό;

Το ξύδι παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης δύο σταδίων. Πρώτα, οι υδατάνθρακες κάθε είδους τροφοδοτούνται σε κύτταρα μυκήτων, τα οποία μετατρέπουν τα σάκχαρά τους σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό το αλκοόλ εκτίθεται στη συνέχεια στο οξυγόνο και ζυμώνεται ξανά, αυτή τη φορά με το βακτήριο Acetobacter και ιδού – το αλκοολούχο υγρό μετατρέπεται σε μείγμα νερού και οξικού οξέος. Είναι το ίδιο φαινόμενο που παράγει την ξινή γεύση στο κρασί που μπορεί να έχει μείνει κατά λάθος ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν πρόκειται για καθαρισμό, το πιο χρήσιμο πλεονέκτημα του ξυδιού είναι αναμφισβήτητα η οξύτητά του. Είναι ρκετά ήπια ώστε να μην καταστρέφει τα υφάσματα και τις επιφάνειες. Αλλά αρκετά ισχυρή ώστε να ξεφορτωθεί λεκέδες.

Το βασικό προϊόν οικιακής χρήσης μπορεί να έχει pH μόλις 2,2. Αυτό είναι περίπου 10 φορές πιο όξινο από το μέσο αναψυκτικό. Το ξύδι του εμπορίου τείνει να βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας.

Όταν το ξύδι προστίθεται σε λεκέδες, ιδιαίτερα σε εκείνους που προκαλούνται από ορυκτές εναποθέσεις όπως τα άλατα το οξύ βοηθά στη διάσπασή τους. Η αντίδραση παράγει ένα άλας – οξικό ασβέστιο, το οποίο διαλύεται εύκολα στο νερό – και διοξείδιο του άνθρακα.

Το άλλο πλεονέκτημα του ξυδιού είναι οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Ορισμένα εξαιρετικά εξειδικευμένα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε όξινα περιβάλλοντα. Τα περισσότερα καθημερινά βακτήρια δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν σε αυτές τις συνθήκες.

Όπως το τουρσί, μια αρχαία μέθοδο συντήρησης τροφίμων με τη δημιουργία ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας αλάτι και ξύδι. Ο καθαρισμός με ξύδι βασίζεται στην ίδια λογική και έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να σκοτώσει μια σειρά παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του E. coli.

 

vita.gr

Διαβάστε επίσης