Ολλανδία: Πρόστιμο για τα μηχανάκια που «βγαίνουν μπροστά» στα φανάρια

 

Απόφαση – σοκ βάζει τέλος στη συνήθεια των οδηγών μοτοσικλετών να προσπερνούν τα ΙΧ στα φανάρια.

Πριν από 25 και πλέον χρόνια, ο Παύλος Παυλίδης από τα «Ξύλινα Σπαθιά» είχε γράψει το στίχο «…τις μηχανές που ξεκινάνε πριν ανάψει το φανάρι».

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι ολλανδικές Αρχές, που προχώρησαν στην «ποινικοποίηση» της… συνήθειας που έχουν οι μοτοσικλετιστές να προσπερνούν τα ΙΧ αυτοκίνητα και να βρίσκονται πρώτοι στο φανάρι με σκοπό να ξεκινήσουν αμέσως.

Ειδικότερα, θέλουν να σταματήσουν την κακή συνήθεια των οδηγών μοτοσικλετών, να βγαίνουν μπροστά στα φανάρια, συχνά καταλαμβάνοντας και τη διάβαση των πεζών.

Όπως αναφέρει το car & motor, όλα ξεκίνησαν το 2019 στην πόλη Χους, όταν ένας οδηγός μοτοσικλέτας τιμωρήθηκε με πρόστιμο 240 ευρώ επειδή προσπέρασε από τα αριστερά τα οχήματα που περιμέναν στο φανάρι και ακινητοποιήθηκε μπροστά τους.

Σύμφωνα με την τροχαία της Ολλανδίας, η παράβαση στην οποία υπέπεσε ο αναβάτης αφορούσε στη «μη συμμόρφωση με την κατεύθυνση που υποδεικνύεται από τη λωρίδα σε διασταύρωση».

Όμως αυτό είναι κάτι που γίνεται συνεχώς από τους οδηγούς μοτοσικλετών, με τον συγκεκριμένο οδηγό να αμφισβητεί το πρόστιμο και να οδηγεί την υπόθεση στα δικαστήρια, ισχυριζόμενος ότι ελίχθηκε στην κίνηση όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με το ολλανδικό δικαστήριο, η κίνηση ανάμεσα στα αυτοκίνητα επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει όντως μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Όμως, η αναμονή στο φωτεινό σηματοδότη δεν συνιστά συμφόρηση και συνεπώς η διήθηση των μοτοσικλετών δεν επιτρέπεται.

Επομένως, το πρόστιμο των 240 ευρώ παρέμεινε ως είχε, με τους οδηγούς μοτοσικλετών να λαμβάνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την οδηγική τους συμπεριφορά.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η συνήθεια των οδηγών μοτοσικλετών να βγαίνουν μπροστά στα φανάρια είναι αρκετά συχνή και στην Ελλάδα, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να μην προβλέπει κάποιο πρόστιμο για αυτή την κίνηση.

Παράλληλα, αρκετοί υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος βαθμός επικινδυνότητας από το συγκεκριμένο φαινόμενο, με άλλους να υποστηρίζουν ότι αν τα μηχανάκια αναγκάζονται να μένουν ανάμεσα από τα αυτοκίνητα στις… ουρές, τότε τα προβλήματα στους δρόμους θα αυξηθούν.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ