Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού – «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας ολοκλήρωσε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2022, μετά από μια σειρά 7 διαδικτυακών συναντήσεων ,τον κύκλο σεμιναρίων του Έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο, μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους»
Αναγνωρίζοντας το μεγάλο φορτίο των φροντιστών των ογκολογικών ασθενών, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη της οικογένειας που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του ασθενούς σε όλα τα στάδια (από τη διάγνωση μέχρι και μετά το τέλος των θεραπειών ή στο τελικό στάδιο), ο Σύλλογός μας υλοποιεί το Πρόγραμμα «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο, μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους», ήδη από τον Μάρτιο του 2020.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν σε αυτό τον κύκλο σεμιναρίων και οι εισηγητές αυτών ήταν οι ακόλουθες:
Ιατρικά θέματα. Διαχείριση του πόνου – Σουζάνα Αμπτουλάχ, Παθολόγος Ογκολόγος MD, MSc, PhD, Επιμελήτρια Α΄, Ογκολογικό Τμήμα, Π.Γ.Ν. Πατρών.
Νοσηλευτικές οδηγίες για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών– Ιουλία Κουκουρίκου, Νοσηλεύτρια ΤΕ, Ημερήσιας Νοσηλείας, Π.Γ.Ν. Πατρών.
Παρενέργειες των θεραπειών: Χημειοθεραπεία – Αθηνά Χριστοπούλου, Παθολόγος/ Ογκολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και
Παρενέργειες των θεραπειών: Ακτινοθεραπεία- Δημήτρης Καρδαμάκης Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τμήματος Ιατρικής Παν/μιου Πατρών και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Παν/μιου Πατρών
Διαχείριση λεμφοιδήματος. Ασκήσεις στο σπίτι – Ιωάννα Μπαγιωνέτα, Φυσικοθεραπεύτρια, Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας Ν.Μ. Αιγίου.
Επαγγελματικές και κοινωνικές ανάγκες φροντιστών (Advocacy)- Κλαίρη Τζιομάκη, Κοινωνική λειτουργός, MSc. / ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας και Σοφία Μέρμελα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, MSc. Διοίκηση Μονάδων Υγείας
Συμβουλές για τη διατροφή ασθενών και φροντιστών – Ιωάννα Παρτσαλάκη, Διαιτολόγος/ Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής στο ΠΓΝΠ.
Διαχείριση των παιδιών σε σχέση με τον καρκίνο. Ο ρόλος του φροντιστή – Γεωργία Πανίτσα, Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπεύτρια/ Οικογενειακή θεραπεύτρια.
Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενταχθούν σε ανοικτές ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπό το συντονισμό της ψυχολόγου του Συλλόγου.
Καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για τη στήριξη και ενίσχυση των ογκολογικών ασθενών και των φροντιστών τους το Πρόγραμμα «Σύμμαχοι Φροντίδας» κατάφερε να απαντήσει στις ανάγκες δεκάδων φροντιστών, διευκολύνοντας το ρόλο τους.
Ολοκληρώνοντας, ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τις εταιρείες Novartis, ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε και ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ για την Υποστήριξη στην υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού κύκλου.