Ημερίδα από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου

Εκδήλωση επιστημονικού ενδιαφέροντος διοργανώνει ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δ. Ελλάδας (ΕΕΑΣΚΠ), με θέμα:

 

«Σκλήρυνση κατά πλάκας: Εξελίξεις στον τομέα της έρευνας - Δικαιώματα και ψυχολογία ασθενών»

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, και ώρα 7:00 μ.μ. στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» (Μουρούζη 14-16, / 1ος όροφος / Πάτρα).

 

Οι ομιλητές και οι τίτλοι των εισηγήσεών τους έχουν ως ακολούθως:

·      Μαργαρίτα Καραγιώργου: Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΕΕΑΣΚΠ) Δ. Ελλάδας:

 «Ο ρόλος και η χρησιμότητα της ΕΕΑΣΚΠ για τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση»

·      Χαρά Πίτσου, PhD, Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών: 

«Δικαιώματα ασθενών: μια ελληνική πρωτοτυπία»

·      Εμμανουήλ Σουρής: Ψυχολόγος, Κοινωνικός Σύμβουλος – MSC στη Δημόσια Υγεία, PhD(c) Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών:

 «Ψυχολογική διαχείριση της νόσου και νοηματοδότηση της ζωής μετά τη διάγνωση»

·      Ιωάννης Ματσούκας: Καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίων Calgary Canada και Victoria Australia: 

«Η Έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: Πώς ξεκίνησε, πού είμαστε, πού πάμε»

 

Συντονίζει ο Αλέξανδρος Χάιδας: Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

 

Ομάδες στόχος της εκδήλωσης:

      ·    Φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσικοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας, νομικής, ψυχολογίας και συναφών παραϊατρικών επαγγελμάτων κ.α.

Ιατροί, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ιατροί, ψυχολόγοι, νομικοί, φυσίατροι, παραϊατρικό προσωπικό κ.α.
Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και οι οικογένειές τους
Ευρύ κοινό

 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Η ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣκΠ) με τις διάφορες μορφές που λαμβάνει αποτελεί μία νόσο που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο με επικίνδυνα αυξητικές τάσεις.

Οι ασθενείς με ΣκΠ έχουν το  δικαίωμα να απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή η οποία, όμως, εξαρτάται όχι μονάχα από τις εκάστοτε παροχές της πολιτείας, αλλά και από τη γνώση των ίδιων των πασχόντων για τα δικαιώματά τους ως ασθενείς. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό κράτος πρώτο από τα ευρωπαϊκά κράτη με το Νόμο 2519/1997 καθιερώνει τα Όργανα προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών, τα οποία θεσμοθετούνται από το Υπουργείο Υγείας, και προχωρά στη συγκρότηση ειδικών πλέον οργάνων ελέγχου της προστασίας τους (όπως την Αυτοτελή Υπηρεσία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών). Μολονότι έχουν θεσπιστεί, εντούτοις μια μερίδα ασθενών αγνοεί την ύπαρξη και λειτουργία τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που αφορούν σοβαρές θεραπείες και επεμβάσεις (πειραματικές μελέτες, νέες θεραπευτικές αγωγές, χειρουργεία, κτλ).

Στο πλαίσιο αυτό οι σύλλογοι ασθενών και ειδικότερα η Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΕΕΑΣΚΠ) Δ.Ελλάδας προσπαθούν να συμβάλλουν ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας, ακόμα και παρεμβαίνοντας σε επίπεδο φορέων και θεσμών.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι εν λόγω ασθένεια επηρεάζει την ψυχολογία των ασθενών έχοντας άμεσο αντίκτυπο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριζόμαστε την εν λόγω κατάσταση; Στο σημείο αυτό η ψυχοεκπαιδευτική προσέγγιση, η συμβουλευτική για θέματα υγείας αλλά και η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι θεραπευτικοί τρόποι που συνδυάζονται με την ιατρική θεραπεία και στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των ψυχολογικών επιδράσεων.

Τέλος, ένα από τα βασικά σημεία της εκδήλωσής μας θα είναι η ενημέρωση για τις εξελίξεις και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον επιστημονικό τομέα και ειδικότερα για τα μέσα και τους τρόπους αντιμετώπισης της ΣκΠ. Γι’ αυτό το θέμα θα μιλήσει το μέλος του Συλλόγου μας, Ιωάννης Ματσούκας, καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, ομότιμος καθηγητής των πανεπιστημίων Calgary Canada και Victoria Austaria, ο οποίος και πρωτοπορεί στον τομέα αυτό και έχει βραβευθεί εν γένει για το εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο από φορείς, πολιτεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της  Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων και της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

 

Διαβάστε επίσης