Ένας οκτάχρονος Ινδουιστής κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του Πακιστάν, αφού έγινε το νεότερο πρόσωπο που συνελήφθη ποτέ στη χώρα με την κατηγορία της βλασφημίας.
Η οικογένεια του αγοριού αυτή τη στιγμή κρύβεται από τις αρχές, ενώ μεγάλο μέρος της ινδουιστικής κοινότητας στη συντηρητική συνοικία Ραχίμ Γιαρ Χαν της Πουντζάμπ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά την επίθεση μουσουλμάνων σε ινδουιστικό ναό, κατόπιν της αποφυλάκισης του αγοριού με καταβολή εγγύησης την περασμένη εβδομάδα. Στην περιοχή εστάλησαν στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές.
Το Σάββατο 20 άτομα συνελήφθησαν για την επίθεση στο ναό.
Το αγόρι κατηγορείται πως ούρησε σκόπιμα στο χαλί μιας βιβλιοθήκης ενός μαντρεσέ (θρησκευτικής σχολής) όπου φυλάσσονται θρησκευτικά βιβλία, τον περασμένο μήνα. Το αδίκημα της βλασφημίας μπορεί να τιμωρηθεί ακόμη και με ποινή φυλάκισης.
Ο Guardian αναφέρει πως γνωρίζει το όνομα του παιδιού και της οικογένειάς του, όμως έχει επιλέξει να μην το δημοσιοποιήσει για να προστατεύσει την ταυτότητα και την ασφάλειά τους.
Μιλώντας από μυστική τοποθεσία, ένα μέλος της οικογένειας του αγοριού δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Εκείνος δεν γνωρίζει καν τι είναι η βλασφημία και τον έχουν εμπλέξει λανθασμένα σε αυτά τα ζητήματα. Εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ποιο είναι το έγκλημά του και γιατί βρίσκεται στη φυλακή εδώ και μια εβδομάδα».
«Αφήσαμε τα μαγαζιά και τη δουλειά μας, ολόκληρη η κοινότητα είναι τρομαγμένη και φοβάται για πιθανά αντίποινα. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην περιοχή. Δεν βλέπουμε καμιά πραγματική και ουσιώδη δράση απέναντι στους ενόχους ή για την προστασία των μειονοτήτων που ζουν στην περιοχή».
Το γεγονός ότι αποδόθηκε σε ένα παιδί η κατηγορία της βλασφημίας έχει σοκάρει τους ειδικούς, που αναφέρουν ότι πρόκειται για μια κίνηση χωρίς προηγούμενο. Κανένα άτομο τόσο νεαρής ηλικίας δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα στην ιστορία του Πακιστάν.
Η νομοθεσία περί βλασφημίας έχει ενεργοποιηθεί δυσανάλογα πολλές φορές εις βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων του Πακιστάν. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν έχει εκτελεστεί για βλασφημία από την εισαγωγή της θανατικής ποινής ως τιμωρίας για το συγκεκριμένο αδίκημα το 1986, οι κατηγορούμενοι συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων από εξαγριωμένα πλήθη, οι οποίες πολλές φορές έχουν φονική κατάληξη.
Ο Ραμές Κουμάρ, βουλευτής και επικεφαλής του Πακιστανικού Ινδουιστικού Συμβουλίου σημειώνει μιλώντας στον Guardian: «Η επίθεση στον ναό και οι κατηγορίες για βλασφημία σε ένα οκτάχρονο αγόρι πραγματικά με έχουν σοκάρει. Περισσότερα από εκατό σπίτια της ινδουιστικής κοινότητας έχουν ερημώσει από τον φόβο των επιθέσεων».
Ο Καπίλ Νεβ, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει από την πλευρά του: «Απαιτώ την άμεση άρση των κατηγοριών και παροτρύνω την κυβέρνηση να παρέχει ασφάλεια για την οικογένεια και όλους όσους αναγκάστηκαν να διαφύγουν από την περιοχή».
Επιπλέον, πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις εις βάρος ινδουιστικών ναών έχουν αυξηθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αποδεικνύοντας την κλιμάκωση του εξτρεμισμού και του φανατισμού. Οι πρόσφατες επιθέσεις μοιάζουν να εντάσσονται σε ένα νέο κύμα διώξεων των Ινδουιστών».
Ο Αχμάντ Ναβάζ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιφέρεια του Ραχίμ Γιαρ Καν, δήλωσε: «Η αστυνομία κυνηγά τους δράστες και ομάδες αστυνομικών πραγματοποιούν εφόδους για να συλλάβουν τους ενόχους. Προς το παρόν, όμως, δεν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις».
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμρα Καν, καταδίκασε την επίθεση του όχλου στο Twitter τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε αιτηθεί στον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας την ανάληψη δράσης εις βάρος όλων των εμπλεκόμενων, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που δεν έκαναν όσα έπρεπε για την αποτροπή της. Υποσχέθηκε δε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έργα αποκατάστασης του ναού.
Στο Νέο Δελχί, το υπουργείο εξωτερικών της Ινδίας κάλεσε Πακιστανό διπλωμάτη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση και να απαιτήσει τη διασφάλιση της ασφάλειας των οικογενειών Ινδουιστών που κατοικούν στο Πακιστάν, μια χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία.
Πέρσι το Δεκέμβριο, μια μεγάλη και βίαιη ομάδα συντηρητικών μουσουλμάνων κατέστρεψε έναν ινδουιστικό ναό με ιστορία ενός αιώνα στην επαρχία Χιμπέρ Παχτουνχβά.
Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες, που δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το Πακιστάν κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό επιθέσεων από μεγάλες ομάδες αλλά και απειλών για τέτοιου είδους επιθέσεις ως αντίποινα για υποτιθέμενες πράξεις βλασφημίας.
Το 80% του συνόλου των περιστατικών τέτοιου είδους επιθέσεων καταγράφηκαν σε μόλις τέσσερις χώρες.
Με πληροφορίες από Guardian