Κορονοϊός: Το παρασκήνιο της σύσκεψης της Επιτροπής – Οι προϋποθέσεις για να «πετάξουμε» τις μάσκες

Ακόμα μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα πριν το τέλος του lockdown, αποφάσισαν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση. Όλα αυτά, με το βλέμμα στην ημερομηνία ορόσημο, την 15η Μαΐου, όπου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός.

Αξίζει να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά για τα μέτρα που θα ισχύουν στις δραστηριότητες που ανοίγουν μέσα στον Μάιο αλλά και τα ενδεχόμενα «προνόμια» των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα επιτρέπει σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους να έχουν κάποια «προνόμια». Σε αυτά αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας πως οι εμβολιασμένοι «μπορούν να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες, είτε είναι γυμναστήρια, είτε πολλά πράγματα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του STAR, προς το παρόν αυτό το σενάριο απορρίφθηκε από την Επιτροπή. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι έχουν βρει ραντεβού αρκετές εβδομάδες μετά, ή ότι κάποιοι έχουν κάνει την πρώτη δόση της AstraZeneca και θα αργήσουν αρκετά να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Για αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν αδικία να τεθεί σε εφαρμογή το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τώρα.

Οι προϋποθέσεις για να πετάξουμε τις μάσκες

Ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε και το πότε θα πούμε «αντίο» στις προστατευτικές μάσκες, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το STAR είναι πιθανό να πετάξουμε τις μάσκες στα μέσα Ιουνίου, αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Στους εσωτερικούς φαίνεται πως θα συνεχίσουμε να τις φοράμε όλο το καλοκαίρι.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και φτάσουν σε ένα επίπεδο 50%-60% στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, όμως σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Αττική και κυρίως για τους εργασιακούς χώρους, θα πρέπει το ποσοστό αυτό να είναι πάνω από το 60% και κάτι τέτοιο αργεί να γίνει».

Παράλληλα, ο ίδιος κάλεσε εκ νέου όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ενάντια στον κοροναϊό, λέγοντας «θέλουμε όλο και περισσότερους και μάλιστα ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο».

in.gr

Διαβάστε επίσης