Ένα εντυπωσιακό χρυσοκέντητο γιλέκο επέλεξε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη για να παραστεί στον εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου.
Στην επίσκεψη στο Μεσολόγγι, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά συνδυάζοντας σύγχρονα με παραδοσιακά ενδύματα και ειδικότερα ένα χρυσοκέντητο γιλέκο και ένα γιορτάνι (ζώνη) στη μέση, θέλοντας ξανά να αναδείξει, όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει σε πρόφατη συνέντευξή της, τη σημασία της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού μας πολιτισμού «όχι μόνο ως μουσειακού είδους χρήσιμου για τη μελέτη του παρελθόντος, αλλά και ως πηγής έμπνευσης, δημιουργικότητας και εξωστρέφειας για το μέλλον».
Η κυρία Δασκαλάκη και με άλλα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν το Μεσολόγγι και παρέστησαν στη δοξολογία που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, παρουσία και ττης Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση. Παρών ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στη συνέχεια, έγινε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον Τύμβο των Ηρώων, μέσα στον Κήπο των Ηρώων, και κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και επίσκεψη στο «Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης - Δημοτική Πινακοθήκη» που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.
«Πράξη απαράμιλλης γενναιότητας»
Η κυρία Αγγελοπούλου, από τον Κήπο των Ηρώων αναφέρθηκε στην Έξοδο του 1826. «Σαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τo 1826 οι πρόγονοι των Μεσολογγιτών πραγματοποίησαν την ηρωική έξοδο, μια πράξη απαράμιλλης γενναιότητας που συγκίνησε τους φιλέλληνες σε όλον τον κόσμο και ενέπνευσε σπουδαίους ποιητές και ζωγράφους» ανέφερε.
«Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ για δεύτερη φορά, μετά τον Ιούνιο του 2020,
σε αυτή την πόλη που δε φέρει μόνο ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα εστιάζει και στο μέλλον της, αναζητώντας τρόπους να αξιοποιήσει τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητές της για το μέλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στον Κήπο των Ηρώων, μαζί με δύο κορίτσια που συμμετείχαν στην τελετή για την 195η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου θέλει να τιμήσει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση με τη μετατροπή του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου σε πολυχώρο που θα περιλαμβάνει ψηφιακό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο 350 θέσεων, βιβλιοθήκη και καφετέρια. Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» την επόμενη περίοδο.
Αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην υλοποίηση τριών επετειακών δράσεων, υπό την αιγίδα της Επιτροπής, που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Έτσι, το Μεσολόγγι, μαζί με άλλα 2.500 σημεία στη Δυτική Ελλάδα, θα ενταχθεί σε ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτόματης ξενάγησης μέσω κινητού τηλεφώνου. Ακόμη, το φθινόπωρο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο ένα κινητό ψηφιακό ιστορικό πάρκο, που θα περιοδεύσει σε 10 πόλεις της περιφέρειας, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι. Τέλος, θα δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον λεύκωμα και ένα ντοκιμαντέρ ιστορικού χαρακτήρα.
Επίσκεψη στο Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό
Η κυρία Αγγελοπούλου και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, επισκέφθηκαν και το γραφικό νησάκι του Αιτωλικού και βρέθηκαν και στο «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη», με πάνω από 400 έργα της διεθνούς φήμης χαράκτριας.
«Στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, δεν τιμάμε μόνο τον Αγώνα του 1821, αλλά και τους ανθρώπους που επηρέασαν τη σύγχρονη Ελλάδα αυτά τα 200 χρόνια, που άφησαν το αποτύπωμά τους, όπως η Βάσω Κατράκη», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη τόσο στην καλλιτεχνική της δραστηριότητα όσο και την αγωνιστική δράση της μεγάλης χαράκτριας.