Απολύσεις και αναγκαστικές άδειες έφερε ο κορονοιός στην αγορά της Πάτρας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδότες βλέποντας τη μηδενική κίνηση που υπάρχει στα καταστήματά τους, έχουν προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, τονίζοντάς τους ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των μισθών τους
Άλλοι τους ζητούν να τεθούν σε άδεια για όσο διάστημα κρατήσει αυτό το θέμα με τον κορωνοϊό, χωρίς όμως να τους εγγυούνται ότι θα πληρωθούν τις μέρες που δεν εργάζονται.
"Τα παρατράγουδα έχουν ξεκινήσει και αυτή που θα πληρώσουν για ακόμα μία φορά τη νύφη είναι οι εργαζόμενοι που είναι μες στην αβεβαιότητα, χωρίς να γνωρίζουν, αν έχουν δουλειά αύριο ή για ποιο λόγο εργάζονται αυτή τη στιγμή" τονίζει ο Σάββας Τζάκης.
"Οι απολύσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτα αυτή τη στιγμή καθώς για να είναι έγκυρες θα πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις τους, ενώ είναι τακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και θα λέγαμε ότι αυτή την δύσκολη ώρα που γίνονται είναι και ανήθικες, με ορισμένους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις".
Οπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα άδειας μετ’ αποδοχών σε έναν από τους δύο γονείς για τη μέριμνα των παιδιών τους, όταν αυτά φοιτούν σε σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται (όπως έγινε και στην Ιταλία). Επίσης, πρέπει να αναζητηθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να προβλεφθεί η καταβολή μισθών –ενδεχομένως υπό τη μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ– στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν. Να σημειωθεί ότι, όταν η αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης οφείλεται σε λόγους «ανωτέρας βίας», οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να καταβάλουν μισθούς στους εργαζομένους για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση παραμένει κλειστή.
Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αποχή από τη δουλειά χωρίς διάγνωση από γιατρό ή έστω υποψία προσβολής συνιστά αδικαιολόγητη απουσία, που θέτει τον εργαζόμενο αντιμέτωπο ακόμη και με την απόλυση. Στον αντίποδα, εάν ο εργοδότης, προληπτικά, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας ζητήσει από τον εργαζόμενο να παραμείνει σπίτι του, τότε υποχρεούται κανονικά να καταβάλει τους μισθούς. Σε περίπτωση υποψίας προσβολής ο μισθωτός μπαίνει σε προληπτική «καραντίνα» μόνο με γνωμάτευση ή εντολή γιατρού. Σε αυτή την περίπτωση –όπως και εάν ο μισθωτός νοσήσει– ο μισθός καταβάλλεται με βάση όσα ισχύουν στην ασθένεια.
Αναλυτικά, το εύρος της δικαιούμενης άδειας ασθενείας εξαρτάται από την προϋπηρεσία του μισθωτού στον ίδιο εργοδότη. Με προϋπηρεσία μέχρι 4 χρόνια ο μισθωτός δικαιούται 1 μήνα άδειας ασθενείας. Η εν λόγω άδεια κλιμακώνεται έως τους 6 μήνες για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 έτη και άνω. Ο τρόπος πληρωμής του μισθωτού κατά την άδεια ασθενείας εξαρτάται από το εύρος της άδειας. Για τις πρώτες 3 ημέρες απουσίας ο μισθωτός δικαιούται το ½ του ημερομισθίου ή του ημερήσιου μισθού. Από την 4η μέρα και μετά, ο μισθωτός δικαιούται επίδομα από τον ΕΦΚΑ, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει τη διαφορά μέχρι το 100% του ημερομισθίου του ή του ημερήσιου μισθού του.
Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι γονέας παιδιού του οποίου το σχολείο κλείσει, η εργατική νομοθεσία δεν προβλέπει κάποια ειδική πρόνοια. Μπορεί να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας. Αντίστοιχα, δεν προβλέπεται κάποια ειδική αντιμετώπιση για τις ευπαθείς ομάδες των εργαζομένων, οι οποίοι βάσει και όλων των ενημερώσεων από τον ΕΟΔΥ, κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που προσβληθούν από τον κορωνοϊό.