Έκθεση από την Απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Εκθεση με θησαυρούς από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου θα γίνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ αντίστοιχα, για το 2021, θα οργανωθεί έκθεση σχετικά με το Βυζάντιο και την αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών, ελληνικού και κινεζικού στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης.

Μεταξύ των δύο ιδρυμάτων εξάλλου πρόκειται να συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας, όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη στο Πεκίνο. Το μνημόνιο μάλιστα, ύστερα από πρόταση της Ελληνίδας υπουργού θα περιλαμβάνει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, δεδομένου ότι ο Μινωικός Πολιτισμός με την ιδιαιτερότητά του προκαλεί το ενδιαφέρον των Κινέζων επισκεπτών.

Στο περιθώριο του Forum Αρχαίων Πολιτισμών το οποίο διεξάγεται στο Πεκίνο, η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα Πολιτισμού. Με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, κ. Wang Xudong, είχε χτες μακρά συζήτηση. Η υπουργός εξέφρασε στον κ. Wang Xudong τις ευχαριστίες της για τη μοναδική ξενάγηση που προηγήθηκε στα αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Κιαν Λόγκ και της αυτοκράτειρας-μητέρας του. Τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία του με το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο είχαν εκτεθεί προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα και της αυλής του.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης, αφού δήλωσε τον ενθουσιασμό του για το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η υπουργός έκανε αμέσως δεκτή την πρότασή του και προσέθεσε ότι θα επιθυμούσε να συναφθεί ανάλογο μνημόνιο συνεργασίας και με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, καθώς ο μινωϊκός πολιτισμός παρουσιάζει στοιχεία τα οποία θα ενθουσιάσουν τους Κινέζους επισκέπτες.

Ο κ. Xudong δέχθηκε ευχαρίστως και ταυτόχρονα πρότεινε να αρχίσει η διαδικασία για να προετοιμαστεί μία έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θησαυρούς από το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης. Η κ. Μενδώνη πρότεινε, σε ανταλλαγή, να ετοιμαστεί έκθεση σχετικά με το Βυζάντιο και την αλληλεπίδραση των δυο πολιτισμών, του ελληνικού και του κινεζικού, προκειμένου να παρουσιαστεί το 2021 στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης.

Η υπουργός συμφώνησε με τον κ. Xudong να πλαισιωθούν οι δύο εκθέσεις με μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων, ανοικτές για το κοινό, όπως διαλέξεις, αλλά και σεμινάρια Ελλήνων και Κινέζων εμπειρογνωμόνων και ειδικών για την επιστημονική ενημέρωση του προσωπικού των δυο μουσείων.

Ο διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης είπε στην υπουργό ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Dunhuang και του Μουσείου της Ασιατικής Τέχνης, στην Κέρκυρα, την οποία είχε προετοιμάσει ο ίδιος, όταν το 2017 ήταν υπεύθυνος της Ακαδημίας. Η υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Xudong ότι το μνημόνιο θα υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Νωρίς το απόγευμα η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το National Museum of China (NAMOC), όπου την υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής κ. Wu Weishan, ο οποίος είναι και ειδικός στην ελληνική γλυπτική. Ο κ. Weishan παρουσίασε στην υπουργό την περιοδική έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον διάσημο κινέζο γλύπτη Hsiung Ping Ming, ο οποίος θεωρείται και εξαιρετικός συγγραφέας και καλλιγράφος. Ο καλλιτέχνης πέθανε το 2002, αφήνοντας πίσω του πολλά έργα βασισμένα στην μακρά παράδοση της κινεζικής τέχνης στα οποία αντανακλώνται επιδράσεις της δυτικής τέχνης.

Διαβάστε επίσης