Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, θα βρεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με το φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται φοροελαφρύνσεις.
Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται:
Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση κατά 20 ευρώ της έκπτωσης φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.
Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.
Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα:
Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, γεγονός που ενισχύει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά Πρόσωπα.
Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.
Θεσπίζονται κίνητρα για δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα με θετικό, όπως είπε χαρακτηριστικά, οικονομικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα γίνονται δύο βασικές παρεμβάσεις:
Η μία αφορά στα stock options. Θεσπίζονται, δηλαδή, φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δίνονται από τις επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζόμενους, ώστε να γίνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.
Η δεύτερη αφορά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις. Χορηγείται, συγκεκριμένα στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, δαπάνης για κάρτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσαυξημένης κατά 30%.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Η αφαίρεση της διατροφής από το εισόδημα του διαζευγμένου για τον υπολογισμό των ηλεκτρονικών αποδείξεων αλλά και ο συνυπολογισμός των ενοικίου που πληρώνει ο γονέας για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη είναι οι δυο διορθώσεις που έγιναν στο νέο καθεστώς των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Από το επόμενο έτος όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 30% επί του ετησίου ατομικού εισοδήματος.
Τίθεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ύψος των ετησίων δαπανών με αποτέλεσμα για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ να απαιτούνται e-αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ. Σε όσους δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί του μη καλυπτόμενου ποσού.
Για την εφαρμογή του μέτρου ισχύουν τα εξής:
Ως εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό δηλωθέν κι όχι το τεκμαρτό.
Στο εισόδημα δεν θα περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών θα περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
Ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ. εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.
Πηγή: newsbeast.gr