Ο πατρινός Αντώνης Λιβάνης: Ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα και οι άνθρωποι που εμπιστευόταν - Η τελευταία επίσκεψη στην γενέτειρα

Ο Αντώνης Λιβάνης  ο στενότερος από τους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, που έφυγε χθες σε ηλικία 94 ετών, διατηρούσε πάντοτε επαφές με την Πάτρα, την γενέτειρά του.

Μάλιστα παρότι σε προχωρημένη ηλικία είχε έλθει τον Μάρτιο του 2018 στην πόλη με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του γιατρού και βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού με τίτλο: «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες», που είχε εκδώσει ο εκδοτικός οίκος που είχε δημιουργήσει και ήταν από τους πλέον πετυχημένους στην Ελλάδα.

Αλλωστε είχε την ευκαιρία να βρεθεί και να συνομιλήσει με δύο «δικούς του» ανθρώπους, τον Απόστολο Κατσιφάρα και τον Μιχάλη Κίτρου. Τόσο ο πρώην Περιφερειάρχης , όσο και ο γιατρός και πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ, διατηρούσαν στενές σχέσεις, για δεκαετίες, με τον Αντώνη Λιβάνη, τον οποίο συμβουλεύονταν σε πολλές περιπτώσεις για πολιτικά ζητήματα. Αλλά και ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου τους άκουγε για ζητήματα της περιοχής και μάθαινε λεπτομέρειες για την ανθρωπογεωγραφία της.

Μάλιστα ο Αντώνης Λιβάνης στις περιφερειακές εκλογές του 2014 βρέθηκε στην Πάτρα για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα, είχε επισκεφθεί το εκλογικό του κέντρο στην πλατεία Γεωργίου και με θερμά λόγια μιλούσε για τον Περιφερειάρχη και το έργο του, αλλά και τις προοδευτικές πολιτικές καταβολές του.

  

Απ. Κατσιφάρας: Εφυγε ενας φλογερός πατριώτης

Με αφορμή τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ο Αντώνης Λιβάνης σφράγισε με την πολιτική παρουσία και προσφορά του μια ολόκληρη εποχή. Δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπηρέτησε με πάθος, με συνέπεια, με προσωπικούς αγώνες και ανυποχώρητο σθένος τις αρχές της Δημοκρατίας, της Προόδου, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης και υπήρξε πρότυπο πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. 

Φλογερός πατριώτης, ακατάβλητος αγωνιστής, πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές, αφιέρωσε τη ζωή του στην προάσπιση των προοδευτικών αξιών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού της. 

Για όλους εμάς που για πολλά χρόνια είχαμε την τύχη να μας τιμά με τη φιλία του, ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε μέχρι τέλους ένας σπουδαίος δάσκαλος, μια αυθεντική και ψύχραιμη φωνή ανάλυσης της πραγματικότητας, των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. 

Χαρισματικός, πάντα ευγενής και σεμνός, πάντα ευθύς και γενναιόδωρος, ο Αντώνης Λιβάνης με την αμεσότητα και την ειλικρίνεια που τον διέκρινε, αποτύπωνε με απαράμιλλη διαύγεια και διορατικότητα τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και μαζί το δημόσιο αίσθημα. 

Ο θάνατος του κάνει φτωχότερη και την Αχαΐα, τόπο που ο ίδιος λάτρεψε όχι μόνο με όρους συναισθηματικούς αλλά και με όρους πολιτικής παρέμβασης καθώς βρισκόταν πάντα δίπλα και υποστηρικτικός στις διεκδικήσεις και στα οράματα της περιοχής. 

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Στην πολιτική, στις εκδόσεις, στην κοινωνία. Στους δικούς του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».      


 

Ποιος ήταν ο Αντώνης Λιβάνης

Ο Αντώνης Λιβάνης είχε γεννηθεί το 1925 στην Πάτρα. Ηταν γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Πολύ νέος αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του. Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Λιβάνης έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους κομματάρχες του.

Οταν ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου Ανδρέας γύρισε στην Ελλάδα το 1961 με πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (για να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών) και αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, ο Αντώνης Λιβάνης έγινε Διευθυντής του Γραφείου του.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών ο Αντώνης Λιβάνης συνελήφθη περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας. Την περίοδο εκείνη η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει.

Μετά την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων.

Συμμετείχε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάτι που οδήγησε σε ανελέητο κυνηγητό από τις μυστικές υπηρεσίες της Χούντας με εντολή να συλληφθεί πάση θυσία. Ο Λιβάνης, όμως, κατάφερε να διαφύγει στη Ρώμη.

Παρά την παρουσία του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά η ενεργός παρουσία του άρχισε το 1977, όταν έγινε η στροφή προς το Κέντρο εν όψει των εκλογών.

Κατά την προεκλογική περίοδο του 1981, ο Αντώνης Λιβάνης κινητοποιήθηκε για να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου βουλευτής Αχαΐας, όπως είχε κάνει με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1964.

Πράγματι, ο νεαρός τότε Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρώτος, ξεπερνώντας σε σταυρούς ακόμη και τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και Γενικός Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής) στην οποία επέβαλλε σκληρή πειθαρχία.

Κράτησε αυτές τις θέσεις ως την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Δεν δέχθηκε ποτέ να μπει στην επίσημη πολιτική και να γίνει βουλευτής.

Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε ο δημιουργός του Πρωθυπουργικού Γραφείου ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας (νόμος 1299/1982) και ο ρόλος του ήταν ο γενικός συντονισμός και η επίβλεψη των Υπουργών.

Ο Αντώνης Λιβάνης είχε ένα δικό του επιτελείο για να χειρίζεται σημαντικές υποθέσεις και να επιτηρεί τα Υπουργεία, ενώ είχε και το γενικό κουμάντο σε ότι αφορούσε τις υπηρεσίες που υπάγονταν απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Οι σχέσεις του με τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εχθρικές, και υπήρξαν κόντρες με τα στελέχη που ήλεγχαν το κόμμα και τη νεολαία, όπως ο Γιώργος Γεννηματάς, καθώς και με το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο δέσποζε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μένιος Κουτσόγιωργας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δραστηριότητάς του ήταν ότι διατηρούσε πάντα δίαυλους επαφής με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με όλα αυτά, ο Αντώνης Λιβάνης δημιούργησε σχολή, αξεπέραστη μέχρι σήμερα.

Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993, διορίστηκε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και έγινε ο βασικός χειριστής όλων των ενδοκυβερνητικών υποθέσεων. Την παλιά θέση του Αντώνη Λιβάνη στο Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού ανέλαβε η Δήμητρα Λιάνη, με την οποία συγκρούστηκε αλλά τελικά συμβιβάστηκε.

Ο Κώστας Σημίτης τού πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο το 1996, αλλά δεν τη δέχτηκε.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου με την οποία έκαναν δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και την Γιώτα και είδε τρία εγγόνια, την Ηλέκτρα, την Μελίνα και τη Δέσποινα.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ