Σαββάτο, 11 Ιαν 2025

Ι. Φωτήλας: Άλυτο πρόβλημα το φαινόμενο των Μεδουσών και στην Αιγιάλεια;

ερωτηση στη βουλη

Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2017 λόγω των μεδουσών και φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει και το καλοκαίρι του 2018 στις περιοχές που βρέχονται από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Τοπικοί φορείς της περιοχής της Αιγιάλειας όπως ο Σύλλογος Εστίασης & Αναψυχής Αιγιάλειας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Πατρών έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αναδείξουν το θέμα, να επισημάνουν τον κίνδυνο από τον οποίο απειλούνται και φέτος το καλοκαίρι καθώς και την ανάγκη εφαρμογής άμεσων μέτρων προστασίας όχι μόνο της θάλασσας αλλά και του τουριστικού προϊόντος της Αχαΐας. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός με ποιους τρόπους σκοπεύει να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα, εάν πρόκειται να εντάξει τον Κορινθιακό στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, εάν θα αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την παράνομη ρίψη λυμάτων στη θάλασσα και ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε οι περιοχές να μην αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα και φέτος το καλοκαίρι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Άλυτο πρόβλημα το φαινόμενο των Μεδουσών και στην Αιγιάλεια ;

Το θέμα των μεδουσών ήταν ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο τις περιοχές που βρέχονταν από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο, αφού έπληξαν τον τουρισμό και επομένως στέρησαν από τη μια σημαντικά εισοδήματα από τους επιχειρηματίες και από την άλλη αναγκαίες θέσεις εργασίας από τον τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων. Το εν λόγω πρόβλημα έπληξε και την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το φαινόμενο εμφάνισης των μεδουσών οφείλεται σε παράγοντες όπως η υπεραλίευση στον Κορινθιακό - λόγω της οποίας η αναπαραγωγή των ψαριών δεν διευκολύνεται ειδικά όταν αυτή παρεμβαίνει και στην πανίδα της θάλασσας -, η μόλυνση της θάλασσας από τα λύματα από τοπικές επιχειρήσεις – που είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τη παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής και κατ’ επέκταση με τον τουρισμό - καθώς και οι απότομες αυξήσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας. Τέλος, έχει αναφερθεί ότι οικολογική ζημιά προκαλείται και από τοξικά λύματα που παράγονται από την επεξεργασία του αλουμινίου και τα οποία έχει βρεθεί να πέφτουν εντός του κόλπου.

Τοπικοί φορείς της περιοχής της Αιγιάλειας όπως ο Σύλλογος Εστίασης & Αναψυχής Αιγιάλειας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Πατρών έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αναδείξουν το θέμα, να επισημάνουν τον κίνδυνο από τον οποίο απειλούνται και φέτος το καλοκαίρι καθώς και την ανάγκη εφαρμογής άμεσων μέτρων προστασίας όχι μόνο της θάλασσας αλλά και του τουριστικού προϊόντος της Αχαΐας, το οποίο απειλείται και για το καλοκαίρι του 2018.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του φαινομένου των μεδουσών και κατ’ επέκταση του τουριστικού προϊόντος της Αιγιάλειας και ευρύτερα της Αχαΐας;
2. Σκοπεύετε άμεσα να εντάξετε τον Κορινθιακό κόλπο στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000; Αν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
3. Θα προβείτε σε σχετικές ενέργειες αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την παράνομη ρίψη λυμάτων στην θάλασσα;
4. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να μην χαθεί μία ακόμα τουριστική σεζόν για την περιοχή;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

Διαβάστε επίσης