ΕΑΠ: Άρχισαν οι Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις - Που οφείλεται η καθυστέρηση έναρξης

η απαντηση από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Mε την έκδοση δημόσιας ανακοίνωσης ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης, εξηγεί τους λόγους της καθυστέρησης στην εναρξη ομαδικών συμβουλευτικων συναντήσεων επισημαίνοντας πως μετά τα "αναχώματα" που προέκυψαν και αφορούσαν στην επιλογή των εκπαιδευτικού προσωπικού, η λειτουργία των συγκεκριμένων ομάδων άρχισε από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

Οφείλουμε μία σαφή απάντηση στις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται από ορισμένους, κυρίως με ανακοινώσεις και αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την ομολογημένη εκ μέρους μας καθυστέρηση στην έναρξη των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (ΟΣΣ), εξαιτίας της επιλογής του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ). Ενημερώνουμε λοιπόν με την παρούσα ανακοίνωση, ότι όλες οι ΟΣΣ των νέων Προγραμμάτων Σπουδών ξεκίνησαν με επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο (14, 15/10/2017), ήτοι 168 Θεματικές Ενότητες με παραδοσιακά Τμήματα και ΗΛΕ Τμήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε εξαιρετικό κλίμα για την έναρξη των ΟΣΣ. Εν προκειμένω υπογραμμίζουμε ότι οι προγραμματισμένες ΟΣΣ του προσεχούς Σαββατοκύριακου (21-22/10/2017) θα διεξαχθούν κανονικά.

Προφανώς οι διαμαρτυρίες είναι εύλογες, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί κατ’ ελάχιστον την προσπάθεια που εδώ και μήνες γίνεται νυχθημερόν από δεκάδες ανθρώπους, προκειμένου όλα να είναι διευθετημένα για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Άλλωστε όλες οι αλλαγές που επιχειρήσαμε και τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω, έγιναν για την ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών λειτουργιών, για τη βελτίωση της ακαδημαϊκής εικόνας του Ιδρύματος, κατά συνέπεια προς όφελός σας.

Δημοσιοποιούμε εν συνεχεία τι πραγματοποιήσαμε σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν:

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΕΠ

Άλλαξε η Προκήρυξη του 2014, κι αυτό για δύο λόγους: α) Επειδή περιείχε χαρακτηριστικά στα όρια των κειμένων διατάξεων, ήτοι την αναλογία 85% για τα παλαιά μέλη ΣΕΠ και 15% για νέα μέλη ΣΕΠ, που συνιστούσε διακριτική μεταχείριση ανάμεσα σε παλαιούς και νέους υποψήφιους και β) Επειδή η Διοικούσα Επιτροπή προέκρινε τη θέσπιση και άλλων κριτηρίων με κύριο στόχο την ανανέωση του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και το άνοιγμα και σε νέους επιστήμονες, οι οποίοι εν πολλοίς ήταν αποκλεισμένοι επί χρόνια από το Ίδρυμα.
Παρεμπιπτόντως ένα από τα κριτήρια ήταν και η «Αξιολόγηση» των φοιτητών και των Συντονιστών, κάτι που ενισχύει τον ρόλο των φοιτητών στην επιλογή των μελών ΣΕΠ. Τόσο φέτος, όσο και την προηγούμενη χρονιά για πρώτη φορά και χωρίς εξαιρέσεις, σταμάτησε η συνεργασία με μέλη ΣΕΠ εξαιτίας του ότι αξιολογήθηκαν κάτω του 3 σε δύο συνεχόμενες χρονιές.
Υποβλήθηκαν στα ετήσια Προγράμματα Σπουδών 5.500 αιτήσεις με δυνατότητα υποβολής αίτησης σε τρεις διαφορετικές Θεματικές Ενότητες και 900 αιτήσεις στα εξαμηνιαία Προγράμματα Σπουδών με ανάλογη δυνατότητα για τους υποψήφιους. Συνολικά οι επιτροπές είχαν να κρίνουν 13.500 φακέλους! Καθείς αντιλαμβάνεται τι σήμαινε ως επιβάρυνση των επιτροπών κρίσης και των διοικητικών υπηρεσιών η διαδικασία της αξιολόγησης τέτοιου αριθμού φακέλων.
Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΑΠ οι επιτροπές των κριτών που αξιολόγησαν τους υποψήφιους ΣΕΠ, αποτελούνταν στο μεγαλύτερο μέρος τους από εξωτερικά μέλη (μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ που δεν σχετίζονταν με το ΕΑΠ), όπως επιβάλλουν οι ακαδημαϊκοί κανόνες και η αξιοπιστία δίκαιης και αντικειμενικής επιλογής. Στο μακρύ παρελθόν του ΕΑΠ αυτό δεν είχε συμβεί ΠΟΤΕ. Το κλειστό σύστημα υπαγόρευε ότι οι κρινόμενοι ήταν και κριτές, ήτοι οι αξιολογούμενοι (Διευθυντές και Συντονιστές με συμμετοχή των λίγων μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ) επέλεγαν τους ΣΕΠ. Έτσι ορισμένοι συνάδελφοι ανήκαν σε Θεματικές Ενότητες που ουδεμία σχέση είχαν με το επιστημονικό τους έργο. Τα συμπεράσματα για τις δικτυώσεις που αποδίδει ένα τέτοιο σύστημα, ας είναι δικά σας! Επόμενο ήταν αυτή η καινοτομία, να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε βάρος της Διοικούσας για τη ρήξη που επιχειρήθηκε με το παρελθόν! Και βεβαίως εκατοντάδες ενστάσεις, οι οποίες προφανώς σχετίζονται με το άνοιγμα των διαδικασιών επιλογής, όπως και με την πληθώρα των αιτήσεων, τις οποίες εξετάζουμε αυτές τις ημέρες!

 

ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΟΣΣ

Σχετικά με τους χώρους διεξαγωγής των ΟΣΣ και τις διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν για τη μετακίνηση σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

2017-18

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ

8061

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ

786

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3190

 

2016-17

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ

8250

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ

957

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

274

 

Στα δημόσια κτήρια περιλαμβάνονται αίθουσες των ΑΕΙ και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Στα ιδιωτικά κτήρια περιλαμβάνονται το NewYorkCollege και ο OTEAcademy. Ο Ηλεκτρονικός Χώρος αφορά στα Ηλεκτρονικά Τμήματα, μια ακόμη καινοτομία, που ικανοποιεί πολύχρονο αίτημα και προσιδιάζει στα απαιτούμενα ιδρυμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως είναι το ΕΑΠ.

Εν προκειμένω είναι εμφανής η αύξηση της χρήσης αιθουσών σε δημόσια κτήρια, έναντι της αντίστοιχης μείωσης της χρήσης αιθουσών σε ιδιωτικά κτήρια. Υπογραμμίζουμε επιπλέον, ότι απευθυνθήκαμε και σε άλλα ΑΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, τα οποία δυστυχώς δεν διέθεταν κενές αίθουσες διδασκαλίας τα Σαββατοκύριακα που ενδιαφέρουν το ΕΑΠ. Κατά τα άλλα τα θρυλούμενα ότι υπήρξε στροφή του ΕΑΠ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα. Ο προσανατολισμός μας στη χρήση αιθουσών σε ΑΕΙ και δημόσιους οργανισμούς είναι σταθερός και αταλάντευτος. 

Η μείωση της χρήσης αιθουσών του Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι απολύτως δικαιολογημένη, μετά τα εύλογα παράπονα που διατυπώθηκαν εξαιτίας της έλλειψης κλιματισμού σε ορισμένες αίθουσες την εποχή των εξετάσεων Ιουνίου-Ιουλίου 2017. Κατά τα άλλα, διατηρήσαμε εκατοντάδες χρήσεις αιθουσών του ΕΚΠΑ, όπου θα φοιτήσουν στην ακαδημαϊκή περίοδο 2017-18 χιλιάδες συμφοιτητές σας που ανήκουν σε συγκεκριμένα Προγράμματα Σπουδών.
Σχετικά με όσα λέγονται για τα Τμήματα του Πειραιά. Στον Πειραιά γίνονται ΟΣΣ στο ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο μας πρόσφερε λίγες αίθουσες, ενώ το ΠΑΠΕΙ από πέρσι μας έχει δηλώσει την αδυναμία του να παραχωρήσει αίθουσες, λόγω χρήσεων τα Σαββατοκύριακα.  Πράγματι λοιπόν μετακινήθηκαν Τμήματα από το εκπαιδευτήριο «Καλοσκάμη» στο ΕΚΔΔΑ (Ταύρος) και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Καλλιθέα). Και στα δύο υπάρχει εύκολη πρόσβαση με τον ΗΣΑΠ, όσο και με αστική συγκοινωνία.

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση που επιδείξατε. Υπάρχουν πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι αρκετών τμημάτων που εδώ και μήνες εργάζονται με πρωτοφανή ζήλο για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων.  Ξέρετε, ότι από την πρώτη στιγμή σας μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας για όλα τα ζητήματα που σας αφορούν, ακόμη και για εκείνα που είναι δύσκολη η διαχείρισή τους (πχ. επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων σε συγκεκριμένα προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών). Στο ΕΑΠ επιχειρείται βαθειά ανανέωση που επιδιώκουμε να αγγίξει αδράνειες χρόνων, συντεχνιακά συμφέροντα και ιδιοτελείς στοχεύσεις ορισμένων. Στόχος είναι να καταστεί το ΕΑΠ ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια ανάμεσα στα ΑΕΙ της χώρας, όσο και στα διεθνή εξ αποστάσεως ανοικτά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Δικαιολογημένα σ’ αυτόν τον στόχο σας θεωρούμε φυσικούς συμπαραστάτες!

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ