"Κοινή συνισταμένη είναι ότι το Λύκειο δεν είναι αυτό που θέλουμε. Τα παιδιά βαριούνται. Είναι εξοντωντικό. Και συγχρόνως ψυχοφθόρο για γονείς και παιδιά ενώ αποδυναμώνει οικονομικά την Ελληνική οικογένεια. Θέλουμε παιδιά ψυχικά ισορροπημένα και υγιή".
Είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας ... Γραβρόγλου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα.
Στη σύντομη εισήγησή του για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Λύκειο, είπε ότι θεωρεί "ακυρωμένες" τις δύο τάξεις του Λυκείου, αναφερόμενος στη στροφή των παιδιών στα ιδιωτικά φροντιστήρια "τα οποία δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε ως το οργανικό κομμάτι της εκπαίδευσης", σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
"Τελειώσαμε με τα ψέματα. Θεωρούμε ότι υπάρχει Λύκειο, ναι ή όχι;", καταλήγοντας ότι "Από τις συναντήσεις και επαφές που είχαμε με πολλά κόμματα, συμφωνούμε ότι επιβάλλονται οι αλλαγές".
Σε ότι αφορά τις αλλαγές, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρχουν ενδοσχολικές εξετάσεις και σταδιακή εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια χωρίς την εξοντωντική διαδικασία των Πανελληνίων. Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα των προωθούμενων αλλαγών, εκτίμησε ότι ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς και τους φορείς, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 ενώ δεν έκρυψε τις δυσκολίες που συναντούν σε ότι αφορά τη διοχέτευση των νέων αλλαγών που προωθεί το υπουργείο.
Προβλήματα και κενά στη δυτική Ελλάδα
Σε ερώτηση που έκανε το tempo24.gr για τις φωνές διαμαρτυρίας της Ένωσης Γονέων δήμου Πατρέων σχετικά με τα κενά στα σχολεία, την έλλειψη πρωινής υποδοχής, τα ολοήμερα αλλά και τα σχολεία που έκλεισαν στη δυτική Αχαΐα, ο κ. Γαβρόγλου είπε: "Όλα τα προβλήματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά τα σχολεία ξεκίνησαν κανονικά χωρίς πολλά κενά, ενώ για πρώτη φορά φέτος έχουμε 8,500 καθηγητές στα Ειδικά Σχολεία. Σε ότι αφορά τα Ολοήμερα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να καλυφθούν σε όλα τα σχολεία. "Δεν κρυβόμαστε, αυτό είναι σοβαρό. Παράλληλα όμως, πρέπει και οι γονείς να εμπιστεύονται το Ολοήμερ ώστε να μη λειτουργούμε με λίγα παιδιά. Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε με την κοινωνία". Σε οτι αφορά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων ο υπουργός είπε ότι το κριτήριο της κυβέρνησης είναι εκπαιδευτικό. "Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όσο λιγότερι μαθητές σε μια τάξη, τοσο το καλύτερο. Δεν είναι ΄όμως έτσι. Το σημαντικό είναι το εξής. Μπορεί φέτος να μη λειτουργήσουν, του χρόνου όμως θα επανεξεταστεί το θέμα. Δεν τα κλείνουμε για πάντα".
Διορισμοί
"Πρέπει να γίνουν μόνιμοι διορισμοί κι αυτός είναι ο προσανατολισμός μας", απάντησε σε σχετική ερώτηση για ένα ακανθώδες θέμα που αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα.
Θρησκευτικά
"Ελάχιστοι ήταν οι γονείς που επέστρεψαν τα βιβλία, ή ζήτησαν απαλλαγή από τις ώρες διδασκαλίας. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, άλλωστε πάνω σε αυτο το συνεργαστήκαμε άψογα και με την εκκλησιαστική κοινότητα. Με κάποιες διαφορές βέβαια μεταξύ μας, αλλά νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει ήδη διευθετηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο".
Παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια
"Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα πάνω σε αυτό. Για το λόγο αυτό συστήσαμε μια επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο ώστε να οριοθετήσουμε ένα πλαίσιο συζήτησης και αντιμετώπισης του φαινομένου που δεν θα αφορά μόνο την Αστυνομία. Αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φοιτητές".
Πανεπιστήμια
Σε οτι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές, ο κ. Γαβρόγλου είπε "Δεν θέλουμε να πανεπιστημοποιήσουμε τα ΤΕΙ. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει μια συνεργασία, ή "παράλληλες ζωές". Σημείωσε ότι τα Πανεπιστήμια θα ενισχυθούν με 13 εκ. ευρώ, ενώ αναφορικά με την κανονικότητα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός. "Όποιος θα θέλει να δουλέψει ακαδημαικά θα μείνει στη χώρα του. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ΄τι θέλει.
Β. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ