Κατάληψη Δημαρχείου από συμβασιούχους

ΣΤΗ Λαμία:

Σε κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας κρίσιμης συνεδρίασης, προχώρησαν οι συμβασιούχοι καθαριότητας του δήμου Λαμίας των οποίων η τύχη κρινόταν.

Μετά από μία 6ωρη συνεδρίαση, οι 47 εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκεί με τις οικογένειές τους και τα μικρά τους παιδιά, όπως επίσης και η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αφού δεν μπόρεσαν να πείσουν τον δήμαρχο Νίκο Σταυρογιάννη για την υπογραφή νέων συμβάσεων κατά τα οριζόμενα στη νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους, κατέλαβαν την αίθουσα και δεν άφησαν το δημοτικό συμβούλιο να πάρει καμία απόφαση. 

Ο πρόεδρος του ΔΣ Λαμιέων, Ζάχος Χαλβαντζής, ανακοίνωσε αρχικά ότι θα καλέσει την αστυνομία για να εκκενωθεί η αίθουσα και να συνεχιστεί η ψηφοφορία. Μετά ωστόσο από ωριμότερες σκέψεις, κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης προαναγγέλλοντας την επανάληψή της το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι θα είναι και πάλι παρόντες με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.
 
Η δημοτική αρχή, που για 6 ολόκληρες ώρες σφυροκοπήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, από τους συμβασιούχους καθαριότητας, εκπροσώπους των μονίμων υπαλλήλων του δήμου Λαμίας, αλλά και από στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έμεινε άκαμπτη στη θέση της, ζητώντας να προχωρήσει σε διαγωνισμό ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία, απολύοντας τους 47 συμβασιούχους.
 
Στην ίδια θέση επέμεινε, ακόμα και όταν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής της διαφοροποιήθηκαν, πιστοποιώντας την διάσπαση του συνδυασμού του δημάρχου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρκετές φορές υπήρξε ένταση με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση, ενώ ο δήμαρχος Ν. Σταυρογιάννης, στις παρεμβάσεις του καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν καλύπτει την τοπική αυτοδιοίκηση» και κυρίως ότι ο ίδιος «δεν θέλει να φέρει καμία ευθύνη, είτε πειθαρχική, είτε αστική, καθώς οι διατάξεις της ρύθμισης κρίνονται ανίσχυρες».

Προσδιόρισε ακόμη, ότι η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία την οποία προτείνει, «δεν είναι για δύο χρόνια όπως αρχικά είχε διατυπωθεί, αλλά για έναν χρόνο» και μάλιστα ζήτησε να γίνει άμεσα η διαδικασία και με κλειστό διαγωνισμό - δηλαδή με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργολάβων – καθώς «πρέπει να μην υπάρξει πρόβλημα με τα απορρίμματα» (σ.σ. ο ανοικτός διαγωνισμός χρειάζεται 60-100 μέρες για να ολοκληρωθεί).

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, τόνισαν ότι όλο αυτό το διάστημα που παραμένουν απλήρωτοι χωρίς να εγκαταλείπουν την εργασία τους, χρησιμοποιήθηκαν από τον δήμαρχο για να απομακρύνουν τα σκουπίδια μετά την τελευταία απεργία. Ζήτησαν δε, από τον κ. Σταυρογιάννη, να μη βρεθούν στο δρόμο, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται με νέες συμβάσεις, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «αυτό ακριβώς γίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Την θέση τους απέρριψε ο δήμαρχος Λαμιέων, όπως επίσης απέρριψε και τη θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, που δίνει την δυνατότητα αύξησης των θέσεων του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου και υποβολή των στοιχείων στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού. Για το μεσοδιάστημα, η αντιπολίτευση ζήτησε να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις των 47 εργατών καθαριότητας, πράγμα που απέρριψε ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για «τερματισμό των συγκεκριμένων συμβάσεων σε λίγα 24ωρα».

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι συμβασιούχοι καθαριότητας, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει, δεν άφησαν το ΔΣ να προχωρήσει σε λήψη απόφασης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ