Επίσκεψη στα σημεία που θα δημιουργηθούν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά πραγματοποίησαν τη Μ.Πέμπτη μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την υπεράσπιση του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού «Λιμνοθάλλαζα». Αυτό που διαπίστωσαν, όπως φαίνεται και στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, είναι πως οι εργασίες έχουν προχωρήσει, τόσο στο ίδιο το εργοστάσιο όσο και στις υποδομές (κολώνες ΔΕΗ). Επιπλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως το σημείο που θα δημιουργηθούν οι μονάδες βρίσκεται σε περιοχή με έντονη αγροτική δραστηριότητα και κοντά στην θάλασσα.
Να σημειώσουμε πως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία του, και να καίει ετησίως 6000 τόνους εισαγόμενων φυτικών ελαίων (αρχικά) στα όρια της προστατευόμενης περιοχής NATURA, εντός της προστατευόμενης ΠΠ2 περιοχής (περιοχή RAMSAR) του εθνικού πάρκου.
Στις 5 Απριλίου κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό την ακύρωση των αποφάσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στο Ευηνοχώρι.
Η προσφυγή πραγματοποιήθηκε μετά από τις δράσεις ενημέρωσης που οργάνωσαν για το ζήτημα των μονάδων παραγωγής ενέργειας, η «Λιμνοθάλλαζα» μαζί με άλλους πολίτες και δικηγόρους της πόλης.
Τα πρώτα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής φάνηκαν 2 μόλις μέρες μετά με σχετική συζήτηση στην Βουλή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα της Πρωτοβουλίας:
«Το μέλλον θα φέρει πολλές προκλήσεις για την περιοχή μας, καθώς εκτός των μονάδων παραγωγής ενέργειας ήδη ξεκινούν οι διαδικασίες για την δημιουργία νέων φραγμάτων σε Εύηνο και Αχελώο ενώ συνεχώς εντείνονται τα δημοσιεύματα για επερχόμενες εξορύξεις πετρελαίου. Σαν κάτοικοι και σαν πολίτες οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη, προστατεύοντας τον τόπο και το μέλλον όλων μας».
Ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εξελίξεις στην κατασκευή των μονάδων παραγωγής, για τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και για το πως μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτή την κίνηση υπεράσπισης της Λιμνοθάλασσας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Πρωτοβουλίας «Λιμνοθάλλαζα».
Πηγή: tetarto.gr