Το πρώτο εμβόλιο για την σκλήρυνση κατά πλάκας, πιθανότατα θα είναι ελληνικό και θα έχει έδρα την Πάτρα

Στο νέο επεισόδιο των Φάρων του Cosmote History, παραγωγής Cosmote TV, γνωρίζουμε δύο ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ιατρική έρευνα, ξεπερνώντας αντικειμενικά εμπόδια και δυσκολίες.

Η σειρά ντοκιμαντέρ “Φάροι” έχει φτάσει στο 5ο επεισόδιο, κρατώντας σταθερή την πορεία και το αρχικό της σκοπό: να μας συστήνει προσωπικότητες, αξίες, στάσεις ζωής και παραδείγματα που μας εμπνέουν. Η σύγχρονη θεματολογία και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων που δεν το έβαλαν κάτω, αλλά επέμειναν στα όνειρά τους, βρίσκει εφαρμογή στα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από πολυετείς έρευνες, πασχίζοντας να βρουν τα εμβόλια, ή τα φάρμακα, που θα μας επιστρέψουν να αντιμετωπίσουμε σοβαρές, ή κοινές ασθένειες. Την Κυριακή 12 Μαρτίου, θα γνωρίσουμε δύο ερευνητές, που έπειτα από ατελείωτες ώρες δουλειάς έφτασαν στον πολυπόθητο στόχο τους, χωρίς όμως να ξεχάσουν το αρχικό τους κίνητρο και το από πού ξεκίνησαν.

Το πρώτο εμβόλιο για την σκλήρυνση κατά πλάκας, πιθανότατα θα είναι ελληνικό

Ο Γιάννης Ματσούκας, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, μεγάλωσε στην Πάτρα και μικρός ονειρευόταν πως θα γίνει ποδοσφαιριστής. Τελικά, έγινε καθηγητής Χημείας, και όταν το 1994 μία από τις τέσσερις αδερφές του προσβλήθηκε από σκλήρυνση κατά πλάκας έστρεψε το ερευνητικό του ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση. Μετά από χρόνια ερευνών, κατάφερε το 2016 να εξασφαλίσει την πρώτη παγκόσμια πατέντα εμβολίου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από τη θεμελιώδη συμβολή του στην ερευνητική κοινότητα, δεν σταμάτησε να εμπνέει τους φοιτητές του, να τους στηρίζει και να τους προτρέπει να ξεπερνάνε τους εαυτούς τους, και γιατί όχι και αυτόν τον ίδιο.

Ο επιστήμονας που συνδύασε την παράδοση της κρητικής γης, με την επιστήμη της ζωής

Στη φτωχική συνοικία της Κρήτης που μεγάλωσε ο Χρήστος Λιονής, το να έχεις ως όνειρο να γίνεις πανεπιστημιακός καθηγητής ιατρικής, μάλλον δεν ήταν και η δημοφιλέστερη απάντηση στην ερώτηση «τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις». Ο ίδιος όμως δεν πτοούταν από τα γέλια και τα πειράγματα, αντιθέτως κυνήγησε το όνειρό του και τελικά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ερευνητική του ομάδα και έπειτα από χρόνια ερευνών, κατάφερε να αξιοποιήσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την κρητική γη, δημιουργώντας ένα υπέρ-φάρμακο για τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα, το οποίο στηρίζεται στις αντιοξειδωτικές δράσεις των αρωματικών φυτών της Κρήτης.

Οι κόποι των δύο ερευνητών ανταμείφθηκαν και η επιτυχία τους, πέρα από την προσωπική ικανοποίηση, έχει τεράστιο συλλογικό αντίκτυπο. Ο δρόμος τους όμως προς την υλοποίηση και την εφαρμογή των αρχικών τους στόχων πέρασε μέσα από πολλές αποτυχίες, απογοητεύσεις και ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς. Οι Φάροι όμως παραμένουν φωτεινοί και δυνατοί, ακόμα και όταν όλα γύρω τους σκοτεινιάζουν, και αναμένουν με υπομονή για το πρώτο φως της αυγής.

πηγη

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ