Η επέκταση του λιμένα Πατρών σε εμπορικό και η απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στη συνάντηση Κατσιφάρα - Κουρουμπλή

Θαλάσσιες μεταφορές, πράσινα λιμάνια και Μακροπεριφέρεια Αδριατική – Ιόνιο στην επαφή των δυο ανδρών

Η Μακροπεριφέρεια Αδριατική – Ιόνιο, οι θαλάσσιες μεταφορές και η ασφάλειά τους, καθώς και τα πράσινα λιμάνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αρχικά στην ατζέντα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», τέθηκε η Μακροπεριφέρεια Αδριατική – Ιόνιο, καθώς στον πυρήνα της βρίσκονται τα θαλάσσια θέματα, αφού έχει βασιστεί στην ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική για τη λεκάνη της Αδριατικής και του Ιονίου και ανάμεσα στους τέσσερις πυλώνες της, περιλαμβάνεται η διασύνδεση της μακροπεριοχής, κυρίως μέσω των λιμανιών, όπως επίσης και η γαλάζια ανάπτυξη.

Μια σημαντική παράμετρος των θαλάσσιων μεταφορών είναι η περιβαλλοντική διάσταση, αφού σχετίζονται με τη χρήση καυσίμων, τις εκπομπές άνθρακα, φαινόμενα ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων κ.λπ., με την διάσταση αυτή να γίνεται ακόμα πιο έντονη μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και την ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ε.Ε.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη προσδιορισμού από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου των προδιαγραφών για τη δημιουργία πράσινων λιμανιών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και σε λιμένες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Η λειτουργία και ανάπτυξη των λιμένων έχει μια σημαντική περιβαλλοντική διάσταση που αφορά όχι μόνο την πόλη, αλλά γενικότερα τις ευρύτερες περιοχές. Είναι μεγάλη η ανάγκη για πράσινα λιμάνια, καθώς οι επιπτώσεις είναι πολλές σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές που γειτνιάζουν με μεγάλα λιμάνια» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.

Ασφάλεια λιμένων

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, μείζονος σημασίας είναι ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας αλλά και η ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Σημαντική είναι η ανάγκη απλοποίησης και επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου για τις θαλάσσιες μεταφορές, ώστε να εξαλειφθούν αλληλοκαλύψεις υποχρεώσεων και ανακολουθίες συνεχών νομοθετικών πράξεων.

«Ένα σαφές και επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο θα καταστήσει ευκολότερες τις διαδικασίες εφαρμογής, παρακολούθησης και επιβολής και ως εκ τούτου θα αυξήσει το συνολικό επίπεδο ασφάλειας στα λιμάνια μας» δήλωσε ο Απ. Κατσιφάρας.

Μάλιστα τονίστηκε από την πλευρά του Υπουργείου πως θα μέσω του τομεακού ΕΠΠΕΡΑΑ θα γίνει η βελτίωση του έργου ελέγχου και ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας (TMIS), ενώ θα γίνουν έργα για τη βελτίωση της εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας ISPS.

Απόδοση θαλάσσιου μετώπου

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο θέμα της απόδοσης του θαλάσσιου μετώπου στην Πάτρα και στους δημότες, θέμα στο οποίο ο Υπουργός τόνισε πως βρισκόμαστε στη διαδικασία οριοθέτησης του λιμένα για να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες παραχώρησης.

«Η απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας ήταν και παραμένει ένα σημαντικό θέμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού είναι ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών, για το οποίο έχει δοθεί μακροχρόνιος αγώνας» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Επέκταση του λιμένα Πατρών σε εμπορικό – Ανάπλαση χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο

Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στο στρατηγικό ρόλο που έχει το λιμάνι της Πάτρας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και της χώρας και αναφέρθηκε στην επέκταση του νέου λιμένα Πατρών όσον αφορά το εμπορικό τμήμα, με την αναβάθμιση του εμπορικού ρόλου του λιμένα και την ένταξη του έργου στο κεντρικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κατακόλου και η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020.

«Η βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων – λιμανιών και η εναμόρφωση των λιμενικών περιοχών, για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Περιφέρειάς μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε πως «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο στους θαλάσσιους διαδρόμους της Ε.Ε. και της Μεσογείου και θέλουμε να αναδείξουμε τα λιμάνια μας σε αποτελεσματικούς κόμβους πολυτροπικών μεταφορών, καθώς και σε σημαντικές πύλες εισόδου τουρισμού».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, η προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής του Υπουργείου Αθηνά Φωκά, η διευθύντρια της ΕΥΔ/ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, το στέλεχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βασιλείου και το στέλεχος της Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της ΕΥΔ/ΕΠ Γλυκερία Κατηφόρη.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ