Νέοι άνθρωποι, νέα στέγη για Παγκαλαβρυτινό! ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Ο ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΓΙΑ 4Η ΦΟΡΑ

 

Ένας σύλλογος που αναδεικνύει την παράδοση, τα έθιμα, την κουλτούρα και την λαογραφία του τόπου της Αχαΐας, έχοντας σημείο εφόρμησης και αναφοράς τα ιστορικά Καλάβρυτα, έχει πλέον στα ηνία του νέους ανθρώπους που τον οδηγούν στο μέλλον και μάλιστα σε μια περίοδο προετοιμασίας των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Ο λόγος για τον Παγκλαβρυτινό Σύλλογο έναν από τους ιστορικότερους της Ελλάδος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1873, διαθέτοντας πάνω από 800 ιστορικά μέλη και τουλάχιστον 200 χορευτές στα τμήματα του από 5 έως 70 ετών!. Πρόκειται για έναν σύλλογο με μακρά και έντονη παρουσία σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και σημαντική κοινωνική δράση.

Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες το προεδρείο του συλλόγου ανέλαβαν νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους που έχουν όρεξη και διάθεση για να προσφέρουν, που προέρχονται από τα Καλάβρυτα, αγαπούν τον τόπο τους και που έχουν όραμα για το μέλλον του.

Μπροστάρης σε αυτή την ομάδα είναι ο νέος πρόεδρος του συλλόγου, Φώτης Παπαθεοδώρου, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, ο οποίος διατελέσει αντιπρόεδρος στην απερχόμενη διοίκηση ενώ εμπλέκεται με τον Παγκαλαβρυτινό από το 2007, οπότε και εντάχθηκε σε αυτόν ως ένας απλός χορευτής.

Αυτό που τον ώθησε να ξεκινήσει την ενασχόληση του με το σύλλογο και να γίνει μέλος των χορευτικών τμημάτων του, ήταν από τη μία η αγάπη του για την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου του και από την άλλη ο μεγάλος κοινωνικός αντίκτυπος που είχε ο Παγκαλαβρυτινός, με την προσφορά του σε διάφορα πεδία όλα αυτά τα χρόνια της δραστηριότητάς του.

«Είναι ένας σύλλογος με μεγάλη και σημαντική προσφορά όχι μόνο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο», λέει. «Έχει παρουσία σε όλα τα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, με τις δικές του χορευτικές ομάδες και ταυτόχρονα έναν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα με αρκετές φιλανθρωπικές δράσεις. Εμείς είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων που καταγόμαστε και προερχόμαστε από τα Καλάβρυτα ή τα γύρω χωριά της περιοχής και θέλουμε να προσφέρουμε ο καθένας από το πόστο που μπορεί. Έχουμε αγάπη για τον τόπο μας, γνωρίζουμε την ιστορία και τον σκοπό του συλλόγου και έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην αποστολή μας».

ΥΠΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης του συλλόγου  έχουν ήδη προσδιοριστεί, ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που βάζει όλα τα υπόλοιπα στην άκρη, τουλάχιστον προσωρινά. Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την στέγαση του συλλόγου.

Ο Παγκαλαβρυτινός μέσα στο επόμενο διάστημα καλείται να φύγει από το κτίριο που στέγαζε όλες τις δράσεις του τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Ανδρούτσου, στο Βλατερό.

Είναι η τέταρτη φορά που καλείται ένας τόσο ιστορικός σύλλογος να μετακομίσει, κινδυνεύοντας να βρεθεί άστεγος. Από την Παπαδιαμαντοπούλου, στο Αρσάκειο, από το Αρσάκειο στο 7ο Δημοτικό και από εκεί στο Βλατερό.

«Ο Δήμος μας ειδοποίησε να φύγουμε άμεσα από τον χώρο όπου βρισκόμαστε γιατί θέλει λέει το κτίριο για δική του χρήση. Εμείς καλούμαστε έτσι για ακόμα μία φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρούμε έναν άλλον χώρο για να στεγάσει τον σύλλογο μας και όπως καταλαβαίνετε αυτό το διάστημα είμαστε στην αναζήτηση για την ανεύρεση ενός κατάλληλου κτιρίου που να έχει τους απαραίτητους χώρους για τους χορευτές και τα τμήματα μας.

Είναι ένα ζήτημα για μας η στέγαση, έχουμε κάποια κτίρια υπόψη μας, όμως  για την ώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».

Πέρα από το κτιριακό, η νέα διοίκηση του συλλόγου έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους. Το κρίσιμο είναι  η αρχειοθέτηση του πλούσιου αρχειακού υλικού του συλλόγου.

Επίσης, προέχουν η συγκρότηση επιτροπών για διάφορους κατευθυντήριους τομείς, οι κοινωνικές δράσεις για τους ανήμπορους συνανθρώπους μας και φυσικά η παρουσία στις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ με στόχο την ανάδειξη της παράδοσης και της λαογραφίας της περιοχής.

Ασφαλώς υπάρχει και το ζήτημα των εκδηλώσεων που πρόκειται να γίνουν το 2021 για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Παγκαλαβρυτινός θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις αυτές, καθώς έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια τις δυνατότητες του και τη δυναμική του» τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου.  «Έχουμε έρθει σε μια πρώτη επαφή με τον κ. Φίλια, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον συντονισμό των επετειακών εκδηλώσεων και είμαστε στη διάθεση του».

 

Το  νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που αναδείχτηκε από τις εκλογές της 15 Σεπτέμβρη 2019 έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Παπαθεοδώρου Φώτης
Αντιπρόεδρος: Ασημακοπούλου Κατερίνα
Β Αντιπρόεδρος : Σπηλιόπουλος Τάσος
Γενικός Γραμματέας: Παλούμης Θανάσης
Ταμίας : Λαγουμιτζή Ελένη

Μέλη: Αποστολοπούλου Ευαγγελία
Θωμάς Λεωνίδας
Λιναρδάτου Δήμητρα
Μενύχτα Νατάσα
Μαντάς Δημήτρης
Παπαπέτρος Χρήστος
Σπηλιώτη Χριστιάννα
Στεφανοπούλου Αναστασία

Βεστιάριο Μενύχτα Νατάσα
Λιναρδάτου Δήμητρα

 

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

– Τον Μάιο του 1879 επί προεδρίας Γεωργίου Διαμαντόπουλου, ο Σύλλογος  εξέδωσε εβδομαδιαία εφημερίδα μικρού σχήματος με τίτλο «Η ΛΑΎΡΑ». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1879 και ήταν πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την εποχή. Η έκδοση ανεστάλη το 1903.

– Στις 3 Φεβρουαρίου 1895, ημέρα Παρασκευή επί προεδρίας Θεόδωρου Ζαΐμη ο Σύλλογος έφερε στην Πάτρα από τα Καλάβρυτα το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, με αφορμή τον εορτασμό της ανασυγκρότησης του. Η υποδοχή έγινε με τιμές στην πλατεία Τριών Συμμάχων και η μετάβαση του Ιερού Κειμηλίου έγινε με πομπή στα γραφεία των Καλαβρυτινών όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια. Στο δείπνο που παρατέθηκε ο Ασημάκης Φωτήλας πρότεινε την ανέγερση μνημείου Ηρώων στην Αγία Λαύρα, προσφέροντας και την πρώτη δόση, ύψους 200 δρχ.

– Το 1896 επί προεδρίας Νικολάου Σαγιά, ο Σύλλογος ανέλαβε τη λειτουργία της «Σχολής Λαού». Φωτισμένες προσωπικότητες ανέβηκαν στο βήμα και μετέτρεψαν τη Σχολή σε Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

– Το 1945 επί προεδρίας Νικολάου Φιλιππακόπουλου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και καθιερώθηκε η τέλεση Αρχιερατικού Μνημόσυνου στο Μετόχι της Αγίας Λαύρας στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξίου Πατρών, για τους άδικα εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς της πόλεως και των χωριών, από τους Γερμανούς το 1943.

– Στις 25 Μαΐου του 1984, ημέρα Παρασκευή, επί προεδρίας Χρήστου Χαμακιώτη, ο Σύλλογος απέκτησε δικά του γραφεία στην οδό Γούναρη..

– Το 1990, επι προεδρίας Γεράσιμου Ρηγόπουλου ο Σύλλογος μαζί με άλλους συλλόγους της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, υπέβαλε για πρώτη φορά στο Δήμο Πατρέων, αίτημα για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, στον οποίο οι Καλαβρυτινοί της Πάτρας θα είχαν την ευκαιρία να τιμούν τους νεκρούς τους. Η σύγχυση περί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκαθάρισε 12 χρόνια αργότερα, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του έδωσε το όνομα της πλατείας απέναντι από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» ως πλατεία Παγκαλαβρυτινής θησίας.

– Τον Οκτώβριο του 2003 το Δ.Σ. επί Προεδρίας Αθανάσιου Φραντζή επανακυκλοφόρησε την εφημερίδα «ΛΑΥΡΑ» 100 χρόνια μετά την έκδοση του τελευταίου φίλου και οργάνωσε χορευτικά τμήματα, η συμμετοχή στα οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Πάτρα: Νταλίκα παρέσυρε γυναίκα! ΦΩΤΟ ΣΟΚ

Πάτρα: Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε από νταλίκα στα Δεμένικα – Συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας

Πάτρα: Σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο-Ένας τραυματίας- Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του πρώην Λυκειάρχη

Πάτρα: Τραγωδία στην Αγία Μαρίνα στα Σελλά – Άνδρας κατέρρευσε ενώ εκκλησιαζόταν

Πάτρα: Η στιγμή της σύγκρουσης συρμού του Προαστιακού με αυτοκίνητο – ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤA

Πάτρα: Φόβος και τρόμος ηλικιωμένος οδηγός χωρίς δίπλωμα – “Έκοβε” βόλτες με ΙΧ στην πλ. Γεωργίου!

Τρεις νεκροί από σφοδρό τροχαίο δυστύχημα – Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ

Πυρκαγιά ξέσπασε στην Μακύνεια Ναυπακτίας – Ήχησε το 112 – ΝΕΟΤΕΡΑ – ΦΩΤΟ ΚΑΙ BINTEO