Νέο γενετικό μητρώο για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου

24/01/2026 | 16:08

Η Βρετανία δημιουργεί μια νέα βάση δεδομένων που θα βοηθά τους πολίτες να γνωρίζουν αν έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουνκαρκίνο λόγω κληρονομικών παραγόντων. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η καλύτερη πρόληψη.

Η βάση δεδομένων θα συγκεντρώνει πληροφορίες για 120 γονίδια που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Τα γενετικά στοιχεία των πολιτών θα συγκρίνονται με αυτά τα δεδομένα, ώστε να εντοπίζονται όσοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όσοι ενταχθούν στο μητρώο θα καλούνται για τακτικούς προληπτικούς ελέγχους και εξετάσεις για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Παράλληλα, θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξετάσεις που θα δείχνουν ποια θεραπεία είναι πιο κατάλληλη για τον κάθε ασθενή.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το νέο εργαλείο μπορεί να σώσει ζωές, καθώς θα επιτρέπει τον ταχύτερο εντοπισμό της νόσου και την παροχή πιο στοχευμένης φροντίδας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου υποβάλλονται ήδη κάθε χρόνο σε γενετικούς ελέγχους. Όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο θα λαμβάνουν εξατομικευμένες οδηγίες για το πώς μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ή να την εντοπίσουν έγκαιρα.

 ertnews.gr

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ