Νεκρός 65χρονος οικοδόμος στο Ίλιον

28/06/2025 | 19:53

Τον θάνατο ενός 65χρονου οικοδόμου στο Ίλιον, ανακοίνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σήμερα, Σάββατο (28/06), καταγγέλλοντας πως «βάζουν εργάτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα».

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση ο 65χρονος οικοδόμος που εργαζόταν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών εν μέσω καύσωνα.

Το Συνδικάτο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα (30/6) στις 09:00 στο δημαρχείο του Ιλίου.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

«Αλήθεια τι θα μας πει σήμερα η Διοίκηση του Δήμου Ιλίου. Ότι δεν ήξεραν; Ότι δεν γνώριζαν; Ότι ήταν η κακιά στιγμή; Ότι ήταν η κακιά η ώρα; Ή μήπως φταίει ο ίδιος ο εργαζόμενος γιατί ήταν πολύ ευσυνείδητος.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Κυβέρνηση και Δήμαρχοι δολοφονούν. Παρότι κατά καιρούς βγαίνουν εγκύκλιοι με φρυκτούς όρους όπως να δουλεύει κάποιος με 40 βαθμούς, ακόμα και αυτές τις εγκυκλίους η πλειοψηφία των δημάρχων τις καταπατεί και η επιθεώρηση εργασίας δεν υπάρχει.

Βάζουν εργάτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα. Αν αυτό δεν λέγεται δολοφονία, αν αυτό δεν είναι βασανιστήριο, τότε τι είναι;

Αυτοί δεν θα σταματήσουν αν εμείς δεν τους σταματήσουμε. Μας θεωρούν ανακυκλώσιμα υλικά που σήμερα μας έχουν ανάγκη και αύριο μας πετάνε στην ανεργία.

Συνάδελφοι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δεν πρέπει να υπάρξει καμιά άλλη αναμονή. Παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Τη Δευτέρα το πρωί στις 09:00 παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο του Ιλίου. Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη, τους συναδέλφους να δώσουν δυναμικό “παρών”.

Απατούμε

  • Την άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.) με καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, χωρίς παράταση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Και αυτό το τραγικό γεγονός προκαλεί ορισμένα πολύ σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει να απαντήσει η δημοτική αρχή Ιλίου: 

Γιατί ο εργαζόμενος που είχε ηλικία 65 έτη (είχε προσληφθεί με το πρόγραμμα 55 – 67 ετών για εργαζόμενους που είναι κοντά στη σύνταξη) στάλθηκε να δουλέψει έξω σε συνθήκες καύσωνα; 

Γιατί ο εργαζόμενος σε αυτή την ηλικία στάλθηκε και την Πέμπτη και την Παρασκευή για δουλειά έξω, έστω και μέχρι τις 12 μ.μ., με 40 βαθμούς Κελσίου; 

Γιατί υπήρξε η βιασύνη να γίνουν έργα ημέρα Σάββατο μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες και μάλιστα σε ένα εργοτάξιο που υπάρχει εδώ και καιρό; 

Καλούμε τη δημοτική αρχή να απαντήσει σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα όπως και στο γιατί δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του δήμου με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μη απόδοση των ΜΑΠ (Μέσων Ατομικής Προστασίας) από το 2023».

ΠΗΓΗ

Κόλαση φωτιάς στην Αχαΐα: Καίγονται σπίτια επιχειρήσεις και νεκροταφείο – Εκκενώνονται Καμίνια, Βραχνέικα και Τσουκαλέικα, έκλεισε τμήμα της Πατρών-Πύργου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Δεύτερη νύχτα με πύρινο εφιάλτη – Μπαράζ μηνυμάτων του 112 για εκκενώσεις οικισμών, κλειστή η Περιμετρική (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Νύχτα αγωνίας στην Πάτρα: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Συχαινών – Προληπτική εκκένωση Μπάλα και Βούντενης, έκλεισε η Περιμετρική (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πύρινος όλεθρος στην Πάτρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται σπίτια, απομάκρυνση κατοίκων και απεγκλωβισμοί (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εφιαλτικές στιγμές από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Δυτική Αχαΐα και Συχαινά: Εκκενώνονται Μποζαΐτικα, Μπάλα & Βούντενη, αναζητούν ύποπτους για τη φωτιά της Πάτρας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κόλαση φωτιάς στα Συχαινά: Κάηκαν σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί και κτίρια – Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους (ΦΩΤΟ & BINTEO)

Δραματική νύχτα στη Δυτ. Αχαΐα: Επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων κατοίκων – Έφτασε στα Τσουκαλέικα και καίει σπίτια και αυτοκίνητα η φωτιά – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πάτρα: Προσαγωγή δύο υπόπτων για την καταστροφική πυρκαγιά στα Συχαινά