Νέες αιτήσεις πρέπει να υποβάλουν δύο εκατ. συνταξιούχοι για να μην χάσουν χρήματα – Τι να γνωρίζετε

18/02/2019 | 18:53

Αιτήσεις για να πάρουν την ανάλυση του επανυπολογισμού των συντάξεων με τα έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης, τον μισθό που καθορίζει την ανταποδοτική σύνταξη, τις επιβαλλόμενες κρατήσεις και κυρίως με τα ποσά των προσωπικών διαφορών που φτάνουν έως και τα 400 ευρώ και έχουν βγει εκτός σύνταξης από τη 1/1/2019 θα πρέπει να υποβάλουν περίπου 2 εκατ. συνταξιούχοι.

Τα ενημερωτικά δεν έχουν αναρτηθεί , ενώ σε κάποια ταμεία (ΝΑΤ) τα ενημερωτικά βγαίνουν από 1/1/2019 και δείχνουν ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω με τον επανυπολογισμό και τις προσωπικές διαφορές, ενώ οι κρατήσεις δεν αντιστοιχούν στα αναγραφόμενα ποσά συντάξεων.

Οι αιτήσεις που πρέπει να κάνουν για να έχουν πλήρη εικόνα οι συνταξιούχοι είναι δύο:

– Η πρώτη είναι στον ΕΦΚΑ για όσους προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ και Ταμεία ΔΕΚΟ τραπεζών.

-Η δεύτερη είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , εφόσον η σύνταξη προέρχεται από το Δημόσιο. Η αίτηση έχει και το χαρακτήρα της έντασης και πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο γιατί επί της ουσίας από 1/1/2019 οι παλαιοί μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχοι έχουν μια καινούργια σύνταξη , χωρίς όμως να έχει εκδοθεί και η αντίστοιχη απόφαση , που προβλέπει η νομοθεσία..

Αν μέσα σε ένα τρίμηνο από 1/1/2019 και μετά δεν κάνουν αίτηση – ένσταση, τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται σιωπηρώς τον επανυπολογισμό της σύνταξης και συμφωνούν με το ποσό που τους καταβάλλεται κάθε μήνα , ακόμη και αν υπάρχουν λάθη και παράνομες κρατήσεις. Ειδικά για το Δημόσιο , από την έκδοση της απόφασης οι συνταξιούχοι έχουν περιθώριο 60 ημερών να την προσλαμβάνουν με έφεση στο 2 τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου , αν διαφωνούν με το ποσό και τον υπολογισμό του όπως ορίζουν τα άρθρα 68 παράγραφος 8, και 110 παράγραφος 16 του ν. 455/2012.

Για τους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων , όπως του ΙΚΑ κλπ η ένσταση υποβάλλεται στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή ( ΕΦΚΑ)

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Eλεύθερο Τύπο”

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο με σύγκρουση δύο δικύκλων – Η τρελή πορεία της μηχανής – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες