Νέα Καληδονία: Ψηφίζει για την ανεξαρτητοποίηση από τη Γαλλία

04/10/2020 | 15:06

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι του Αρχιπελάγους της Νέας Καληδονίας, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν την ένωση με τη Γαλλία ή θα ανεξαρτητοποιηθούν.

Πρόκειται, μάλιστα, για το δεύτερο δημοψήφισμα, σε διάστημα μόλις δύο ετών, καθώς το 2018 είχε προηγηθεί αντίστοιχη ψηφοφορία, κατά την οποία το 56,7% είχε ταχθεί υπέρ της ένωσης. 

Κι αυτή τη φορά, πάντως, οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας, η οποία ανήκει και επισήμως στη Γαλλία τα τελευταία σχεδόν 170 χρόνια, αναμένεται να καταψηφίσουν το δικαίωμα περί αυτοδιάθεσης. Παρ’ όλα αυτά, η ψήφος των αυτονομιστών εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2018.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, το ποσοστό της συμμετοχής ανερχόταν στο 49%, ενισχυμένο κατά αρκετές μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου δημοψηφίσματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε προβλέπεται η διεξαγωγή και τρίτου δημοψηφίσματος, το οποίο πρέπει να λάβει χώρα έως το 2022. 

Η σημερινή ψηφοφορία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμφώνου Νουμέα. Πρόκειται για ένα σχέδιο αποχώρησης της Γαλλίας από τις υπερπόντιες κτήσεις, το οποίο συνάφθηκε το 1998 και προβλέπει τη μελλοντική διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτητοποίηση των πρώην αποικιών. 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, στο Αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας είχαν ξεσπάσει ευρείας κλίμακας συγκρούσεις, με τους ιθαγενείς και τους δυτικούς αποίκους να ερίζουν για την ανεξαρτητοποίηση ή μη του νησιωτικού συμπλέγματος. Μάλιστα, η κρίση είχε κλιμακωθεί το 1988, με τον θάνατο 19 αυτονομιστών και έξι αστυνομικών. 

Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

Ζέτα Μακρυπούλια: «Με ενδιέφερε πάρα πολύ ο έρωτας, όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη εκεί»

Μαρκ Ρούτε: Tο ΝΑΤΟ παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών

Η ανέξοδη μάσκα ομορφιάς που θα μειώσει την ερυθρότητα στο πρόσωπο σου

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 13 ανήλικοι που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη της «συμμορίας των ακροδεξιών»

Ατρόμητος – ΟΦΗ 0-0: Φινάλε στην έβδομη θέση ο Ατρόμητος

Τάσος Ξιαρχό για την εμφάνιση της Klavdia στην Eurovision 2025: «Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια!»

Λάτσιο – Γιουβέντους 1-1: Σοκ στο τέλος για τη «Μεγάλη Κυρία»