Νέα εξέταση DNA μειώνει τον χρόνο διάγνωσης όγκων στον εγκέφαλο

26/05/2025 | 21:14

Σε μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διάγνωση των όγκων του εγκεφάλου, επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν μια καινοτόμα διαγνωστική μέθοδο, η οποία επιτρέπει την ταυτοποίηση του τύπου του όγκου μέσα σε λίγες μόλις ώρες, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής για τους ασθενείς.

Οι ασθενείς συχνά περιμένουν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την αφαίρεση του όγκου για να λάβουν τα πλήρη γενετικά αποτελέσματα, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον σχεδιασμό της θεραπείας. Ωστόσο, η νέα μέθοδος, που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, μπορεί να μειώσει αυτό το χρονικό διάστημα από μερικές εβδομάδες σε μόλις δύο ώρες.

«Σχεδόν όλα τα δείγματα θα υποβληθούν έτσι κι αλλιώς σε περαιτέρω ελέγχους. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δεν ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Λους, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Ταχεία ανάγνωση του DNA των όγκων

Η νέα μέθοδος βασίζεται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται αλληλούχιση με νανοπόρους (nanopore sequencing), η οποία μπορεί να «διαβάσει» το DNA ενός όγκου πολύ γρήγορα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διέλευση κλώνων DNA μέσω μιας μικροπορώδους συσκευής. Καθώς το γενετικό υλικό του όγκου διοχετεύεται μέσω των πόρων, τα σκέλη του DNA διαχωρίζονται. Αυτές οι μεταβολές επιτρέπουν τον προσδιορισμό της αλληλουχίας των δομικών στοιχείων του DNA. Μόλις διαβαστεί το DNA, ένα λογισμικό που ανέπτυξαν οι ερευνητές το συγκρίνει με μια βάση δεδομένων γνωστών τύπων όγκων εγκεφάλου. Αυτό βοηθά τους γιατρούς να αναγνωρίσουν γρήγορα τον τύπο του όγκου, συχνά μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

«Η μέθοδός μας μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για τη διεξαγωγή 4-5 διαφορετικών εξετάσεων, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι παραδίδουμε τα αποτελέσματα στους ασθενείς όταν πραγματικά τα χρειάζονται», σημείωσε ο Λους

Οι ερευνητές αρχικά δοκίμασαν τη μέθοδο σε 30 παλαιότερα δείγματα όγκων και στη συνέχεια σε 50 φρέσκα δείγματα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Μετά από 24 ώρες, το σύστημα ταξινόμησε με επιτυχία και ακρίβεια το 80% των παλαιότερων δειγμάτων και το 90% των νέων — ποσοστά συγκρίσιμα με τις παραδοσιακές γενετικές αναλύσεις.

Ωστόσο, αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν η ταχύτητα του συστήματος. Από τα 50 δείγματα που αναλύθηκαν, το σύστημα ανίχνευσε το 76% των όγκων μέσα σε μία ώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι χειρουργοί θα μπορούσαν να έχουν διαθέσιμα γενετικά αποτελέσματα μόλις δύο ώρες μετά την αφαίρεση του όγκου.

«Αν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τον ακριβή τύπο του όγκου αρκετά γρήγορα και αν υπάρχουν κατάλληλα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στον όγκο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για εντελώς νέες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε.

Η ταχεία διάγνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές, δίνοντάς τους γρηγορότερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuro-Oncology».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Το παρασκήνιο πίσω από το διαζύγιο Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ: Ο «πικραμένος» κροίσος και το «μοιραίο» ταξίδι στη Μέση Ανατολή

Τι λένε τα ζώδια σήμερα, Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

Ξεκινά αύριο η «μάχη» των Πανελλαδικών – Το πρόγραμμα για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ειδικά μαθήματα

Νεκρή συνεπιβάτης μηχανής μετά από σύγκρουση τριών οχημάτων

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πάτρας, Αχαΐας σήμερα Πέμπτη 29 Μαΐου

“Στο μικροσκόπιο” του ελληνικού FBI η ένοπλη ληστεία στη Δάφνη Καλαβρύτων – Τι εξετάζουν

Μεξικό: Νεκροί έξι στρατιωτικοί από έκρηξη νάρκης