Νέα Αριστερά: Η φτώχεια στην Ελλάδα ανέβηκε την τελευταία τετραετία

08/06/2025 | 17:32

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Νέα Αριστερά, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι η φτώχεια στην Ελλάδα ανέβηκε την τελευταία τετραετία.

«Τα άσχημα νέα για την ελληνική κοινωνία επιβεβαίωσαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φτώχεια ανέβηκε, οι ανισότητες επιδεινώθηκαν, η χώρα αποκλίνει ακόμα περισσότερα από τον νούμερο ένα στόχο του ΟΗΕ για ‘μηδενική φτώχεια’ μέχρι το 2030», αναφέρει η Νέα Αριστερά.

Ακολούθως προσθέτει πως «συγκεκριμένα την τελευταία τετραετία, παρά την έξοδο από τα μνημόνια, την ‘ανάπτυξη’ και το θηριώδες πρωτογενές υπερπλεόνασμα των 11,5 δις το 2024, η φτώχεια αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σκαρφάλωσε στο 19,6% από 17,9% που την παρέλαβε η ΝΔ το 2019. Με απλά λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τους φτωχούς κατά 200.000 άτομα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους».

«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη καταρρέει και οι μικροί γίνονται φτωχοί»

Τονίζει ότι «μετά το 2019 αντιστράφηκαν οι τάσεις συνεχούς μείωσης της φτώχειας με αποτέλεσμα το 2023 τα ποσοστά φτώχειας σε κάποιες κατηγορίες όπως πχ οι γυναίκες (22,4%) να είναι υψηλότερα από το 2014 αλλά και από το 2009, δηλαδή πριν τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Είναι συγκλονιστικό ότι από το 2019 έως το 2023 η φτώχεια σε ηλικιωμένους πάνω από 75 έτη αυξήθηκε ποσοστιαία κατά 51,8% και σε επίπεδο ατόμων κατά 65,6%».

Τέλος, η Νέα Αριστερά επισημαίνει πως «αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα της πολιτικής Μητσοτάκη χωρίς φτιασιδώματα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη καταρρέει και οι μικροί γίνονται φτωχοί. Η Νέα Αριστερά όλο το προηγούμενο διάστημα έχει αναδείξει επανειλημμένως το φαινόμενο φτώχεια την εποχή Μητσοτάκη, για αυτό και επιμένει ότι η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα, μέσα από ένα ευρύ μέτωπο αγώνα, κοινωνικό και πολιτικό!».

Αιτωλοακαρνανία: Επικίνδυνη πυρκαγιά, τι γίνεται στην Ιόνια Οδό (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αχαΐα: Στο νοσοκομείο τετραμελής οικογένεια μετά από σοβαρό τροχαίο (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ο 21χρονος οδηγός της μηχανής πήγε να καταθέσει υπέρ του 25χρονου, αλλά συνελήφθη για εμπρησμό – Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης – Επιβεβαιώνει η ΕΛ.ΑΣ

Ένας από τους κορυφαίους Αχαιούς αθλητές είναι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στην Πλαζ

Πάτρα: “Έφυγε” ένας υπέροχος άνθρωπος – Συγκίνηση για τον συνταξιούχο υπάλληλο και παλιό αθλητικογράφο Νίκο Νικολάου

Πάτρα: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε δασική έκταση κοντά στο Σούλι (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Η πόλη έχασε τον μηχανοδηγό της! Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατό του

Nέα απόφαση: Ποιες περιοχές της Πάτρας και της Δυτ. Αχαΐας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ΛΙΣΤΑ