Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία το Πανελλήνιο Μοναστικό Συνέδριο-Ημερίδα, που διοργανώθηκε γιά πρώτη φορά στη Ναύπακτο (5-3-16), με διοργάνωση και πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλοι Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

Ομάδα εθελοντών υποστήριξαν τις εργασίες της επιστημονικής αυτής ημερίδας, καθώς και ιδιώτες χορηγοί ανέλαβαν το κόστος της όλης εκδήλωσης, υπό την φιλοξενία των μοναχών της κοινοβιακής μοναστικής Αδελφότητος της Μεταμορφώσεως, που φιλοξένησε το Συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο του μοναστηριού, στη Σκάλα Ναυπάκτου, όπου μετά τις εργασίες των Συνέδρων ετοιμάστηκε επίσημο γεύμα.

Αίσθηση προκάλεσαν οι εισηγήσεις των διακεκριμένων επιστημόνων – πανεπιστημιακών καθηγητών κ. Βασιλείου Γιαννόπουλου και Κων/νου Παπαγεωργίου, καθώς και του Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Λογοθέτη, ιδρυτού του Κοινοβίου της Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου.

 Ως πρόεδρος της διαξαγωγής του Συνεδρίου ορίστηκε ο κ. Σταύρος Μουτόπουλος τ.προϊστάμενος Εκπαίδευσης, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Κων/νος Καποδίστριας, ιατρός, και πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων Ι. Μονής, που προλόγισε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Μοναστικού Συνεδρίου.

Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Το γεγονός ότι το ζήτημα του θεσμού του Μοναστηριακού Αυτοδιοίκητου και τα περί της Ακοινωνησίας, ως εκτός νόμου αλλά και εκτός των Ιερών Κανόνων ποινής,  γιά πρώτη φορά σε δημόσια πανελλαδική πανηγυρική συνεδριακή εκδήλωση ακούστηκαν ενώπιον πανελλαδικής ιερής Σύναξης μοναχών, κληρικών και επισήμων ειδικών προσκεκλημένων, είχε την σημασία του. Αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα και στους διαδρόμους του Συνεδριακού χώρου, μεταξύ των διαφόρων από το πλήθος των μοναχών, κληρικών και ειδικών προσκεκλημένων που έφτασαν στη Ναύπακτο από διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Παρόντες με αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω της θεματολογίας του Συνεδρίου, παρέστησαν πλήν των αλλων και νομικοί, δικηγόροι, δικαστές, εκπαιδευτικοί και λοιποί ενδιαφερόμενοι ερευνητές. 
Πολλοί σύνεδροι, που ενδιαφέρθηκαν για το επόμενο Συνέδριο του 2017, έθεσαν και το ερώτημα: μήπως πλέον έφτασε η ώρα, ώστε ο μοναστηριακός κόσμος στην Ελλάδα, να έχει μιά σοβαρή δημόσια φωνή, γιά τα προβλήματα που τον απασχολούν, όπως και το Άγιον Όρος, αλλά και τα μοναστήρια των Μετεώρων.

Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Ναύπακτος: Ανοικτός διάλογος για τον μοναχισμό στην Ελλάδα

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε