Ν. Κοτζιάς: Το θέμα της Συρίας αφορά όλον τον κόσμο

15/02/2016 | 17:44

Τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και του Λιβάνου, Τζεμπράν Μπασίλ είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

«Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ξεκίνησε η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνουμε μια πρώτη διαδικασία. Έχουμε συμφωνήσει και με τον Λίβανο, ώστε ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε μετά το καλοκαίρι μια συνδιάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας υπουργός.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως μεγάλο μέρος της συζήτησης, αφορούσε τη Συρία, τις εξελίξεις μετά τη συνδιάσκεψη του Λονδίνου και τη συμφωνία που έγινε στο Μόναχο, για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. «Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας καθώς εξακολουθούν πολλές δυνάμεις να θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ή και να ετοιμάζουν στρατεύματα επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας», είπε ο Έλληνας υπουργός, συμπληρώνοντας πως για την Ελλάδα το θέμα της Συρίας δεν είναι απλά «θέμα ανθρωπισμού ή μάχης ενάντια στην τρομοκρατία ή γενικά φιλειρηνισμού, αλλά είναι πριν από όλα ένα θέμα που σχετίζεται με το προσφυγικό, την κατάσταση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενότητάς της στην αντιμετώπιση μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων που συνδέονται ταυτόχρονα με ροές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Οι χώρες τις οποίες είχαμε ως αντικείμενο στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ήταν εν πρώτοις η Μολδαβία, όπου υπάρχει μια προσπάθεια να βοηθηθεί για να συγκροτηθεί κράτος δικαίου, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα και το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η δεύτερη χώρα που μας απασχόλησε ήταν η Λευκορωσία, στην οποία γίνεται άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων και συνεπώς, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι τέτοιου είδους κυρώσεις δε λειτουργούν και δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς και ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αναπτύσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες».

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Ακόμα μία σύλληψη στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Θλίψη σε Πάτρα και Μεσολόγγι: «Έφυγε» ξαφνικά στα 54 του ο διακεκριμένος επιστήμονας Ασημάκης Γριβόπουλος

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)