Moody’s: Χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια κρίση του 2008 ο κορωνοϊός

31/01/2020 | 17:58

 

Χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη Μεγάλη ύφεση του 2008-2009 μπορεί να αποδειχθεί η πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody’s, καθώς, σε αντίθεση με την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, κανείς δεν είχε προβλέψει την έξαρση του νέου κορωνοϊού στις αρχές του 2020.

Κι αυτό, γιατί, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι αρμόδιες οικονομικές και υγειονομικές αρχές έχουν περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης του ιού στην περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία όπως η ισπανική γρίπη του 1918.

Ο δείκτης βιομηχανικών μετάλλων της Moody’s έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες, λόγω των φόβων των επενδυτών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε σημαντικό βαθμό η πτώση των τιμών οφείλεται στην υπερβολική εξάρτηση της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας από την Κίνα. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 7,1% από την εμφάνιση του κορωνοϊού με τον χαλκό να χάνει 10,4%, το νικέλιο 8,7%, τον κασσίτερο 8,2%, τον ψευδάργυρο 7,3% και το αλουμίνιο 3,5%.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 29 Ιανουαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης, που αποτελεί συχνά βαρόμετρο για την παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα, είχε καλύτερες επιδόσεις στη διάρκεια της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τραγωδία στην Αχαΐα – “Έσβησε” 6χρονη

Δικηγόρος Ειρήνης Μουρτζούκου: «Αυτά που θα πει θα προκαλέσουν σοκ – Η δολοφονία του Παναγιωτάκη θα συγκλονίσει περισσότερο από όλες»

Πάτρα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Κ. Αχαΐα: Οδήγηση τέλος για τον 63χρονο που δεν είχε δίπλωμα, παραβίασε STOP και τραυμάτισε σοβαρά εργαζόμενη του “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πάτρα: Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός αυτοκινήτου που έκανε αναστροφή και τραυμάτισε οδηγό μοτοσικλέτας – Δεν είχε ούτε δίπλωμα!

Δυτ. Ελλάδα: Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τριών ατόμων – Βγήκαν μαχαίρια!

Αδιανόητη τραγωδία στο Αγρίνιο – Πατέρας παρέσυρε με το όχημά του και σκότωσε το 2χρονο παιδί του

Στην Πάτρα η Ειρήνη Μουρτζούκου: Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Κυριακή – «Φόνισσα» φώναζαν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)