Μόνο τρεις Υπουργοί κατά του Δήμου Αθηναίων;

01/09/2025 | 11:37

Του Μαρίνου Σκανδάμη*

Κοινή ανακοίνωση και μάλιστα τριών υπουργείων είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στην πολιτική. Μάλιστα τέτοιου είδους υπουργικές δηλώσεις γίνονται κυρίως για μείζονος ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως ιδίως φυσικές καταστροφές, μαζικά ατυχήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις ή σημαντικά διεθνή γεγονότα. Το να συντονιστούν τρία υπουργεία για να παράγουν μια δήλωση για το αν ένας δρόμος στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι ήπιας κυκλοφορίας ή πεζόδρομος, δεν συμβαδίζει με τους εθνικούς ή διεθνείς στόχους που εξυπηρετούν οι κοινές υπουργικές δηλώσεις.

Πολύ περισσότερο όταν α) η βούληση του Δημάρχου Αθηναίων για την μετατροπή της Βασιλίσσης Όλγας σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας έχει εκφραστεί από το 2023 και β) το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει αυτό με απόφαση της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων, θα περίμενε κανείς ότι κάποιος/α Υπουργός θα είχε ευαισθητοποιηθεί σε προηγούμενο χρόνο για να συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της δημοτικής απόφασης και να μην παρεμποδιστεί.

Όμως, το γεγονός είναι ότι τα τρία Υπουργεία όχι μόνο αντιτίθενται σε μια αυτοδιοικητική απόφαση ευρείας πλειοψηφίας, αλλά επιπλέον, απέφυγαν να απαντήσουν στη μομφή του Δημάρχου Αθηναίων πως η κυβέρνηση πολεμά έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας που θα εξυπηρετεί τα οχήματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται να υπάρχει τέτοια ήπια κυκλοφορία στο ίδιο σημείο, αλλά μόνο για τα οχήματα των μελών τού εκεί ιδιωτικού τένις κλαμπ και των επισκεπτών της Αίγλης του Ζαππείου, όπως δηλαδή προβλέπει η μελέτη της παρελθούσας δημοτικής αρχής Μπακογιάννη.

Η έλλειψη όμως απάντησης των τριών υπουργείων στη μομφή του Δημάρχου Αθηναίων επισημαίνει τη βαθιά υποκρισία των αγχωμένων Υπουργών και κυρίως την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Εκτός πια και αν στην πραγματικότητα οι τρεις Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη βλέπουν κάτι που επιβάλλει να γίνονται τέτοιες κοινές δηλώσεις τους. 

Δηλαδή, ότι ίσως ο Δήμαρχος Αθηναίων και οι δημοτικές παρατάξεις που μοιράζονται κοινές αγωνίες προβάλλουν τελικά ένα μοντέλο προοδευτικών συνεργασιών για την ανακατάληψη του δημόσιου χώρου και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που αν επεκταθεί θα απειλήσει σοβαρά την για πρώτη φορά ιδιωτική κυβέρνηση της πατρίδας μας. Οπότε και εξ αυτού οι πολεμικές υπουργικές δηλώσεις. 

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής, Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Πάτρα: Άγριο επεισόδιο σε νυχτερινό μαγαζί – Τον έριξε αναίσθητο από γροθιά και όπλισε πιστόλι σε βάρος του

Θλίψη στην Πάτρα: “Εφυγε” στα 52 του ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Σορβατζιώτης – Το Σάββατο η κηδεία του

Καραμπόλα στην Πατρών-Πύργου – Επτά τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

Πάτρα: ΙΧ συγκρούστηκε με δίκυκλο γνωστού εμπόρου! Στο έδαφος ο άνδρας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τραγωδία στην Καποδιστρίου – Βρέθηκε νεκρός 50χρονος στον ακάλυπτο πολυκατοικίας (ΦΩΤΟ)

Κύπελλο: Ο Ολυμπιακός διέλυσε τον Βόλο με πρώτο κανόνι… τον Γιάρεμτσουκ!

Μια έκρηξη σε οικοδομή προκάλεσε το μακελειό στα Βορίζια – Πάνω από 2.000 σφαίρες έπεσαν – Κλείνουν σχολεία – Πανικός στα νοσοκομεία

Κουνάβης – Κατσιγιάννης αντιμέτωποι για την προεδρία της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας – Ποιοι τους στηρίζουν