Μελέτη covid: Αυξάνεται ο χρόνος προστασίας μετά τη 3η δόση με mRNA εμβόλιο

23/11/2021 | 10:20

Η προστασία από ένα mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού -είτε Pfizer/BioNTech είτε Moderna- μπορεί να διαρκέσει περισσότερο μετά από μια τρίτη ενισχυτική/αναμνηστική δόση από ό,τι μετά τις αρχικές δύο δόσεις, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αλέξις Ντεμόνμπρεουν της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Νorthwestern του Σικάγου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μέτρησαν την ανοσιακή απόκριση σε 33 υγιείς μεσήλικες, τόσο πριν όσο και μετά την τρίτη δόση (η δεύτερη δόση είχε γίνει κατά μέσο όρο πριν εννέα μήνες).

 

Λίγο πριν την ενισχυτική δόση τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά περίπου δέκα φορές σε σχέση με τα επίπεδά τους λίγο μετά τη δεύτερη δόση. Έξι έως δέκα μέρες μετά την τρίτη αναμνηστική δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν αυξηθεί κατά 25 φορές και ήταν πενταπλάσια σε σχέση με εκείνα μετά τη δεύτερη δόση.

Στους εθελοντές που είχαν Covid-19 προτού εμβολιαστούν στη συνέχεια, τα επίπεδα αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση ήσαν 50 φορές μεγαλύτερα από ό,τι μετά τη λοίμωξή τους (φυσική ανοσία).

«Επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων είναι τόσο υψηλά, η ενισχυτική δόση πιθανώς μπορεί να μας δώσει προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είδαμε να συμβαίνει μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας.

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν τη χρήση ενισχυτικών δόσεων για να αποτραπούν οι λοιμώξεις breakthrough σε εμβολιασμένους και επίσης υποδηλώνουν ότι η ανοσία σε επίπεδο αντισωμάτων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση».

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επεισόδια στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου: H Αστυνομία μπλόκαρε τα τρακτέρ, πέρασαν πεζοί οι αγρότες, ξύλο, χημικά και χρήση κρότου-λάμψης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αυτός είναι ο Πατρινός που έχασε την ζωή του στο τροχαίο με το φορτηγό στην Ιόνια Οδό – Ήταν πατέρας τριών παιδιών

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Για το φλας ο άγριος ξυλοδαρμός του οδηγού λεωφορείου – Άφαντος ο δράστης της επίθεσης

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Πραποπούλου, μια από τις καλλονές της παλιάς Πάτρας

Αίγιο: Για παρακώλυση συγκοινωνιών κατηγορούνται δύο αγροτοσυνδικαλιστές – Δικογραφία και για τον αποκλεισμό στην Αχαγιά

Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Κούλα Ροδοπούλου, μία γυναίκα που άφησε εποχή