Με το νέο ηγέτη της Συρίας συναντήθηκε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

17/01/2025 | 23:02

Στη Δαμασκό συναντήθηκε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν με τον νέο ηγέτη της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, όπου είχαν συνομιλίες για την υποστήριξη της Συρίας στη δίωξη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε το πρώην καθεστώς Άσαντ.

Έπειτα από 13 χρόνια πολέμου που άφησε περισσότερους από 500.000 νεκρούς, ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν στις 8 Δεκεμβρίου τη Δαμασκό και εκδίωξαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ που διέφυγε στη Ρωσία.

Το καθεστώς Άσαντ κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ο Σάρα και ο υπουργός Εξωτερικών Άσαντ αλ Σαϊμπάνι συναντήθηκαν με «αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με επικεφαλής» τον Καρίμ Χαν, τόνισε το SANA, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Το γραφείο του Χαν ανέφερε ότι ο εισαγγελέας «επισκέφτηκε τη Δαμασκό μετά από πρόσκληση της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης» για να συζητήσει πώς το γραφείο του μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των νέων αρχών να διασφαλίσουν τη λογοδοσία σχετικά με φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα.

«Ο εισαγγελέας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις ανοιχτές και εποικοδομητικές συζητήσεις κατά την επίσκεψή του, κατά την οποία ελήφθησαν μέτρα παρακολούθησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στις φυλακές της χώρας υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται επίσης για χρήση χημικών όπλων εναντίον του ίδιου του λαού του, όπως επιθέσεις με αέριο σαρίν.

Ο Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα, αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ΔΠΔ, μη αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του στην επικράτεια της Συρίας.

Οι νέες αρχές έχουν δεσμευτεί να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά το καθεστώς Άσαντ που καταδυνάστευε τη χώρα πάνω από μισό αιώνα. Οι νέες αρχές αναφέρουν ότι δεσμεύονται να δικάσουν τους υπεύθυνους για βασανιστήρια κρατουμένων.

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για τρεις δεκαετίες μέχρι το θάνατό του το 2000, όταν τον διαδέχθηκε ο γιος του Μπασάρ.

Το ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, δεν μπόρεσε να ανοίξει έρευνα για τη Συρία επειδή η χώρα δεν επικύρωσε ποτέ το Καταστατικό της Ρώμης, ιδρυτική συνθήκη του Δικαστηρίου.

Το 2014, Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πάτρα: Τραγωδία στο Ρίο – Βρέθηκε νεκρή 25χρονη

Πάτρα: Έφοδος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σπίτι γνωστού συνταξιούχου γιατρού – Βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας

Πάτρα: Σοκάρουν τα ευρήματα στο σπίτι του γνωστού γιατρού – Πλήθος φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ακόμα και τα εγγόνια του!

Πάτρα: Απολογείται ο γυναικολόγος που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία – Τι ισχυρίζεται – Άννα Μαστοράκου: Αποτροπιασμός-ΦΩΤΟ

Πάτρα: Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε ομάδα νεαρών πριν γεμίσουν την πόλη με ναρκωτικά – Τι λέει η Αστυνομία (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Προφυλακιστέος ο συνταξιούχος γυναικολόγος μετά την απολογία του για την παιδική πορνογραφία

Μαστοράκου για σύλληψη Πατρινού μαιευτήρα: “Αποτροπιασμός σύσσωμης της ιατρικής κοινότητας της περιοχής μας”

Πάτρα: 25χρονος φοιτητής έκοψε τις φλέβες του στην Εστία του Πανεπιστημίου