Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου «Interreg Europe – Down to Earth: Down to Earth – Tackling depopulation challenges to improve environmental resilience in rural areas», πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας (8η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών του έργου, στις 14/7/2025) με τη συμμετοχή στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκου Θωμόπουλου, κ. Άρη Μαμασιούλα, και της Προϊσταμένης κυρίας Ιωάννας Φαναριώτου και από την άλλη μεριά τα μέλη της ομάδας έργου του Πανεπιστημίου Πατρών καθ. Ευάγγελο Παπαδάκη (επιστημονικό υπεύθυνο) και Δρ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δύο ετών υλοποίησης του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν τις δύο θεματικές εκθέσεις και τις δύο εκθέσεις εμπειρογνωμοσύνης που αφορούν αφενός στους κινδύνους που σχετίζονται με την ερήμωση της υπαίθρου και αφετέρου σχετικά με τα εμπόδια πρόσβασης για τους νέους και τις νέες και τους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό χώρο. Αναλύθηκαν τα καλά παραδείγματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις υπόλοιπες περιφέρειες ως εξής:
- Campobasso, Ιταλία: εθνικό πρόγραμμα αρχιτεκτονικής αναβάθμισης οικισμών και μονοπατιών και πρόγραμμα χωροταξικής ανασυγκρότησης μέσω τραπεζών γης Sibater,
- Kranj, Σλοβενία: προστιθέμενη αξία στη γεωργία και δασοπονία, αγροτική εκπαίδευση και εθελοντισμός στην πολιτική προστασία,
- Γαλικία, Ισπανία: «λειτουργικά» χωριά Penedo και Meixede καθώς και εργαλεία του περιφερειακού νόμου για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
- Νeckar-Alb: Γερμανία, Περιβαλλοντική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών με τοπικά πολλαπλασιαστικά οφέλη και ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός.
Συζητήθηκαν διεξοδικά προτάσεις και δυνατότητες για τη βελτίωση της αξιοποίησης των πολιτικών Συνοχής στον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας των αγροτικών περιοχών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση των καλών πρακτικών που αναδεικνύονται μέσω του έργου με τις τρέχουσες και μελλοντικές προγραμματικές επιλογές του ΠΕΠ Δυτική Ελλάδα.
Ειδικότερα συζητήθηκαν η μελέτη και αξιοποίηση του παραδείγματος των «έξυπνων» και «λειτουργικών» χωριών, για την ενημέρωση των στρατηγικών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, οι οποίες εφαρμόζονται στην περιοχή, η ανάγκη μόνιμης ενίσχυσης των δομών χωροταξικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, αλλά και προτάσεις συγκρότησης μόνιμου κέντρου ανάλυσης για την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα με την επιστημονική συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της συνέργειας ανάμεσα στους φορείς υλοποίησης του έργου και τις διαχειριστικές αρχές για την αποτελεσματική εξέλιξη των ευρωπαϊκών εργαλείων πολιτικής υπέρ των τοπικών κοινωνιών και της πολύπλευρης ανθεκτικότητας.Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:
www.interregeurope.eu/down-to-earth