Μάθετε πως να απαλλαγείτε από τον λόξιγκα

27/01/2016 | 04:25

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το έναν επίμονο λόξιγκα. Όσο κι αν προκαλεί γέλιο στην αρχή, καταλήγει να είναι κουραστικός. Πώς δημιουργείται όμως ο λόξιγκας;

Ο λόξιγκας συμβαίνει από τις ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Την ίδια στιγμή οι συσπάσεις αυτές επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές στη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας αυτόν τον ενοχλητικό κι αστείο ήχο, ενώ παράλληλα οι συσπάσεις του διαφράγματος επηρεάζουν την αναπνοή.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν πώς ο λόξιγκας συνήθως κάνει την εμφάνισή του όταν το στομάχι μας φουσκώνει πολύ γρήγορα από την υπερκατανάλωση τροφής ή από τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το συναισθηματικό στρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόξιγκας είναι εντελώς φυσιολογικός και δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο ο επίμονος λόξιγκας που διαρκεί για περισσότερο από 48 ώρες χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση. Ομοίως να πράξετε αν βρείτε τον εαυτό σας να παλεύει με κρίσεις λόξιγκα για ένα μήνα ή και περισσότερο. Αν και σπάνια, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιολογικά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά προβλήματα.

Όσο ενοχλητικός κι αν είναι ο λόξιγκας η τεχνική τύπου να τρομάξουμε εκείνον που έχει λόξιγκα, δεν είναι ιατρικά αποδεδειγμένη. Αντ’ αυτού  οι γιατροί προτείνουν να πίνετε κρύο νερό, να κάνετε γαργάρες με νερό ή να κρατήσετε την αναπνοή σας για ένα λεπτό. Σε κάθε περίπτωση ένας φυσιολογικός λόξιγκας είναι θέμα χρόνου να περάσει.

Νέο σοκ στη Δυτική Ελλάδα: Έφυγε από τη ζωή 28χρονος

Φωτιά σε αυτοκίνητο έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

Αχαΐα: Διέρρηξαν εξοχικό πρώην Υπουργού – Τι αφαίρεσαν

Πάτρα: Κεραυνός “χτύπησε” χειριστή μηχανήματος στο κέντρο της πόλης! Πανικός στην οδό Μπουμπουλίνας-ΦΩΤΟ

Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή ο Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου, φίλος του Νίκου Τεμπονέρα

Αναβλήθηκε η εκταφή του γιου του Πάνου Ρούτσι

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο – Εκτινάχθηκε γυναίκα οδηγός (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Νεαρός καταπλακώθηκε στο πόδι από αυτοκίνητο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (ΦΩΤΟ)