Με μια Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ η Λιβύη προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά συμφέροντα της χώρας, αμφισβητώντας τη μέση γραμμή και τις ΑΟΖ της Ελλάδας, βάσει των οποίων έχουν δοθεί και οι απαραίτητες άδειες για έρευνες στην περιοχή.
Το επίσημο έγγραφο της Τρίπολης δείχνει για πρώτη φορά τα όρια που θέτει η Λιβύη βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου τα οποία εκτείνονται όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης, εξαφανίζοντας ουσιαστικά την ΑΟΖ της Ελλάδας στην περιοχή.
Σημειώνεται πως στη Ρηματική Διακοίνωση που επιδόθηκε στις 20 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου αναφέρεται ότι αυτές οι περιοχές είναι «αντικείμενο της άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας». Ωστόσο, στο ίδιο κείμενο οι ίδιες περιοχές χαρακτηρίζονται ως «λιβυκές θαλάσσιες» και η χάραξη των ελληνικών θαλάσσιων οικοπέδων αποτελούν τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών συμφερόντων της Λιβύης, τα οποία «δεν είναι αποδεκτά».
Πρακτικά με τη Ρηματική Διακοίνωση η Τρίπολη κατηγορεί την Ελλάδα για ενέργεια που: «Αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών».
Στο ίδιο κείμενο καλεί τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών: «Να εκπληρώσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση» και ζητά από το διεθνές δίκαιο σεβασμό στα κυριαρχικά της δικαιώματα επικαλούμενο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Σημειώνεται πως το από το 2019 οπότε και υπογράφηκε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, η Τουρκία έχει αποτυπώσει εδώ και 5 χρόνια την τουρκική ΑΟΖ βάσει τον δικό της συμφερόντων και του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Τώρα και η Λιβύη σχεδιάζει τις δικές της ΑΟΖ και με τη Ρηματική Διακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε χάρτη (με διακεκομμένη γραμμή) η λιβυκή διεκδίκηση, η οποία στερεί τα δικαιώματα από τα ελληνικά νησιά αλλά τις θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται νότια της Κρήτης.
Η Λιβύη ωστόσο σπεύσει να επισημάνει στο ίδιο κείμενο πως οι διαφορές πρέπει να λυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και διαπραγματεύσεων.