Λαχανόρυζο με αβγολέμονο

26/10/2018 | 21:44

Το πανεύκολο και θρεπτικό λαχανόρυζο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με την προσθήκη αβγολέμονου.

Υλικά

Για το αβγολέμονο

500γρ. λάχανο λευκό
1 μεγάλο πράσο
1 κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
30ml ελαιόλαδο
50γρ. ρύζι καρολίνα
550ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
4-5 κλωναράκια μαϊντανό
4-5 κλωναράκια άνηθο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
χυμό από 1-2 λεμόνια

Ψιλοκόβετε το λάχανο, το ρίχνετε σε ένα σουρωτήρι και το πλένετε με νερό πατώντας το με τα χέρια ώστε να χάσει τον όγκο του. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το κρεμμύδι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι και το πράσο για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το λάχανο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με μια σπάτουλα.

Ρίχνετε το ρύζι, τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα. Βράζετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά και προσεκτικά, μέχρι να βράσει το ρύζι. Λίγο πριν τραβήξετε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα.

Για το αβγολέμονο: Σε ένα μπολ και με μίξερ χειρός χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μαλακές κορυφές (όχι σφιχτή). Προσθέτετε τους κρόκους και ανακατεύετε με αβγοδάρτη ώστε να ενσωματωθούν στη μαρέγκα. Προσθέτετε και το χυμό του λεμονιού (ανάλογα πόσο ξινό θέλετε το φαγητό). 

Με μια κουτάλα παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτετε λίγο-λίγο στο αβγολέμονο χτυπώντας συνέχεια ώστε να ενσωματωθεί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με άλλες 4-5 κουτάλες ζωμό για να ανέβει σταδιακά η θερμοκρασία και να παστεριωθούν τα αβγά.

Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο και κουνάτε καλά την κατσαρόλα για να καλυφθεί το λαχανόρυζο. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με κόκκινο πιπέρι.

Φωτογραφία – Food styling: Εύα Μονοχάρη – Funky Cook
 

Tips

Μπορείτε να παραλείψετε το αβγολέμονο και να περιχύσετε το φαγητό με τον χυμό 2 λεμονιών χτυπημένο με μισό κουτ. γλυκού κορν φλάουρ.

 

Πασπαλίστε το με κοκκινοπίπερο ή, αν έχετε στο ντουλάπι σας, προσθέστε μερικά κεδροκούκουτσα!

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Ο ξακουστός θίασος «VARATE» ξανακτιπά απόψε με την τραγοδία «ΜΥΔΙΑ»

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης