Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες

08/09/2024 | 12:34

 

 

Υλικά

Μερίδες: 4
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ
1 κιλό πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
2 λεμόνια
1 καλή πρέζα ρίγανη ξερή
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τι πιο κλασικό και Κυριακάτικο από ένα ωραίο κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες; Η συνταγή του Σωτήρη Ευαγγέλου μοσχοβολάει οικογένεια και θαλπωρή.

Διαδικασία
Βήμα 1

Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο από το ελαιόλαδο εσωτερικά και εξωτερικά και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού και γύρω από αυτό βάζουμε τις πατάτες κομμένες χωρίς φλούδα, κομμένες σε χοντρές φέτες (κυδωνάτες).

Βήμα 2

Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετάκια και το ρίχνουμε στις πατάτες. Στύβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε τον χυμό τους στις πατάτες και στο κοτόπουλο. Τις λεμονόκουπες τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε και αυτές ανάμεσα στις πατάτες.

Βήμα 3

Περιχύνουμε όλο το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό στη μία άκρη του ταψιού (χωρίς να βρέξουμε το κοτόπουλο ή τις πατάτες), το καλύπτουμε με λαδόκολλα (που έχουμε πρώτα βρέξει και στύψει) και με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 1 ώρα και 15΄.

Βήμα 4

Πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το αφήνουμε για άλλα 5΄-10΄ ή μέχρι να ροδίσει ωραία.

Γλάσο λεμονιού
03/11/2025 | 19:35

Θλίψη στην Πάτρα: “Εφυγε” στα 52 του ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Σορβατζιώτης – Το Σάββατο η κηδεία του

Καραμπόλα στην Πατρών-Πύργου – Επτά τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

Πάτρα: ΙΧ συγκρούστηκε με δίκυκλο γνωστού εμπόρου! Στο έδαφος ο άνδρας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Μεθυσμένος αθλητής “στούκαρε” σε σταθμευμένο όχημα στην Ακτή Δυμαίων! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τραγωδία στην Καποδιστρίου – Βρέθηκε νεκρός 50χρονος στον ακάλυπτο πολυκατοικίας (ΦΩΤΟ)

Μια έκρηξη σε οικοδομή προκάλεσε το μακελειό στα Βορίζια – Πάνω από 2.000 σφαίρες έπεσαν – Κλείνουν σχολεία – Πανικός στα νοσοκομεία

Κουνάβης – Κατσιγιάννης αντιμέτωποι για την προεδρία της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας – Ποιοι τους στηρίζουν

Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Πότε παραδίδονται τα τελευταία χιλιόμετρα