Κοτόπουλο μαγειρεμένο σε μπίρα, με λιαστές ντομάτες

23/01/2022 | 06:25

 

Υλικά

Μερίδες: 4

 1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 – 10 κομμάτια, με ή χωρίς το δέρμα, αλατοπιπερωμένα
 60 ml ελαιόλαδο
 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (προαιρετικά)
 12 λιαστές ντομάτες (αν χρησιμοποιήσουμε διατηρημένες σε λάδι, τις στραγγίζουμε καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε λιαστές στεγνές, τις μουσκεύουμε για περίπου 2 ώρες σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και τις στραγγίζουμε)
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 1 – 1½ μπουκάλι μπίρα ξανθή (ίσως χρειαστεί λίγη επιπλέον)
 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά)

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί), για περίπου 6 – 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Πετάμε το λίπος, αν έχουν βγάλει πολύ, και στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρώς τα ξερά κρεμμύδια με τον κόλιανδρο, το κύμινο (αν βάλουμε) και λίγο αλάτι.
Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια το ροδισμένο κοτόπουλο, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μέλι και την μπίρα, αδειάζοντάς την στην κατσαρόλα σταδιακά και με προσοχή, καθώς αφρίζει έντονα. Η μπίρα πρέπει να καλύπτει τα κομμάτια του κοτόπουλου κατά τα 2/3. Αν όχι, συμπληρώνουμε με λίγη ακόμη, όχι όμως με κάποιο άλλο υγρό.
Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 – 1½ για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 – 4 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις λιαστές ντομάτες και περιχύνουμε με τη ρευστή σάλτσα.
Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο δεμένη, βγάζουμε το κοτόπουλο και τη μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.

https://www.gastronomos.gr/

Μητσοτάκης: Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

ΕΑΠ: Ημερίδα Διαχείρισης Τεχνικών Έργων και Διαχείρισης Καταστροφών

Κώστας Καραμανλής για προανακριτική: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση της Δικαιοσύνης – Με σημάδεψε η νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Συχαινών: Παιδικό-εφηβικό Φεστιβάλ Χορού την Κυριακή

Ηλεία: Ένας σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο – Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε ελιά (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο η ζωή αυτών των ζωδίων αναβαθμίζεται

Πάτρα: Θρήνος για τον 50χρονο Αντώνη Ζηκόπουλο – “Έφυγε” από ανακοπή, η συγκλονιστική προσπάθειά του για να κερδίσει την ζωή

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας “αποχαιρετά” τον Ιατροδικαστή Γιώργο Σιώζο