Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

01/05/2016 | 14:41

Σχεδόν 25.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ έχουν αποκλειστεί, στο πλαίσιο των απαγορεύσεων και των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που παίρνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν  για τις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου παραδοσιακά ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως συνέβη και τα προηγούμενα έτη, οι αρχές απαγόρευσαν να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ και έδωσαν άδεια για μία συγκέντρωση στο Μπακιρκόι, μια συνοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Παρόλα αυτά, και φέτος δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις. Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και η αστυνομία τους απώθησε με δακρυγόνα. Επίσης, σύμφωνα με το CNNTurk έγιναν πολλές συλλήψεις.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αιτούνται κάθε χρονιά να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ ώστε να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Τότε, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και τον θάνατο 34 ανθρώπων.

Από τον Ιούνιο του 2013 και τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης με επίκεντρο τη συγκεκριμένη πλατεία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγορεύει συστηματικά τις συγκεντρώσεις.

Επίσης, ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται φέτος σε μια τεταμένη χρονικά συγκυρία με την χώρα συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές ή τους Κούρδους αυτονομιστές.

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Ακόμα μία σύλληψη στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Θλίψη σε Πάτρα και Μεσολόγγι: «Έφυγε» ξαφνικά στα 54 του ο διακεκριμένος επιστήμονας Ασημάκης Γριβόπουλος

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)

Έδωσε ζωή με τον θάνατό του ο Αλέξανδρος! Χάρισαν τα όργανά του! Συγκλονίζει η τραγωδία στο Λάππα