Κοινο_Τοπία: “Με το άσβεστο φως της αγάπης και της ειρήνης”, στη μνήμη του Δημ. Δραγγανά 

11/11/2025 | 16:44

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιέρωμα στον ποιητή –που προσπάθησε με την αγάπη του να κάνει καλύτερο τον κόσμο- Νικηφόρο Βρεττάκο της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ξεχωριστό φίλο και συνεργάτη της Κοινο_Τοπίας Δημήτρη Δραγγανά που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2024 αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του, στους φίλους του αλλά και στην κοινωνία.

Στην εκδήλωση με τίτλο ‘‘Με το άσβεστο φως της αγάπης και της ειρήνης’’ έδωσαν το παρόν συγγραφείς, φιλότεχνοι, φίλοι της ποίησης, των γραμμάτων και των τεχνών γεμίζοντας το θέατρο Αγορά. Η βραδυά είχε και ένα κοινωνικό σκοπό και έτσι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν στους συμπολίτες μας πυρόπληκτους της Αχαίας του 2025.

 Κοινο_Τοπία: "Με το άσβεστο φως της αγάπης και της ειρήνης", στη μνήμη του Δημ. Δραγγανά 

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια Αλέκα Ράπτη. Συντελεστές της όμορφης αυτής εκδήλωσης ήταν η Δήμητρα Χριστοδουλοπούλου που αναφέρθηκε στη συνεργασία και προσφορά του Δ. Δραγγανά στην Κοινο_Τοπία. Ο Ανδρέας Λάζαρης Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, ποιητής, που με μια υπέροχη ομιλία πάνω στο έργο από τον Αισχύλο στον Προμηθέα του Βρεττάτου προσέγγισε την αγωνία του ποιητή να επαναφέρει τον άνθρωπο στο κέντρο του κόσμου με αρκετούς υπαινιγμούς στην εποχή μας. Η Θεανώ Κανελλάκη, ο Αλέξης Γκλαβάς και η Αλέκα Ράπτη, στη θεατρικοποίηση αποσπασμάτων του ‘‘Προμηθέα’’ και η Κατερίνα Σουρμελή στο φλάουτο.

Η βραδυά τελείωσε με παρουσίαση του έργου ‘‘Η λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη’’ και ένα εντυπωσικό φινάλε με την καταξιωμένη Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στο πιάνο της οποίας ένα σημαντικό μέρος του συνθετικού έργου, εμπνευσμένο από την ποίηση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου- συνοδευόμενη από τη μαγική ερμηνεία της Άννης Ονουφρίου και την εξαιρετική αφήγηση της Αλέκας Ράπτη.

 Κοινο_Τοπία: "Με το άσβεστο φως της αγάπης και της ειρήνης", στη μνήμη του Δημ. Δραγγανά 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Βρεττάκου ο ‘‘Προμηθέας ή το παιχνίδι μιας μέρας’’ (1978), το λυρικό δοκίμιο ‘‘Δύο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου’’ (1949), ‘‘Η λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη’’ το δεύτερο συνθετικό ποιητικό έργο του (1981) που το ανέβασε ο Κατράκης στο Ηρώδειο καθώς κ’ υπέροχα μελοποιημένα ποιήματα.

Πρόθεση όπως αναφέρει η εμπευστής και δημιουργός της εκδήλωσης Α. Ράπτη ήταν να ντύσει κινηματογραφικά και θεατρικά το έργο του Βρεττάκου για να είναι πιο εύληπτο και να μπορεί το κοινό να διεισδύσει βαθιά στο πνεύμα του ποιητή.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Ο κόσμος του είναι ωραίος, γιομάτος μικρά και μεγάλα θαύματα. Μέσα σ’ αυτόν βλέπει τη μεγαλοσύνη του θεού. Όλα τα ντύνει με φως και με χρώματα χαρούμενα. Τα λούζει μ’ ευωδιές και μύρα. Τα βλέπει τυλιγμένα σε μια αιώνια μακαριότητα και αγάπη…

Πάτρα: Από θαύμα σώθηκε νεαρός οδηγός πολυτελούς ΙΧ – Γιος πολιτευτή (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκάρει ο ξαφνικός θάνατος 40χρονου επαγγελματία – Στην Πάτρα για νεκροψία η σορός

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρή σεισμική δόνηση “κούνησε” την Πάτρα – Αισθητός σε όλη την Αχαΐα – Δείτε το επίκεντρο

Αγρότες: Συμπλοκές, ξύλο και δακρυγόνα στο μπλόκο του Κιάτου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τροχαίο στην Παραλία Πατρών – ΙΧ “καρφώθηκε” σε φορτηγό, τραυματίστηκε έγκυος (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία με μία νεκρή στην Κέρκυρα: Μητέρα και κόρη έπεσαν με το αυτοκίνητό τους σε ποτάμι (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Δύο συλλήψεις από την Αστυνομία

Πάτρα: Φούντωσε αυτοκίνητο προπονητή πυγμαχίας-Ήταν σταθμευμένο και καταστράφηκε ολοσχερώς