Με εκατέρωθεν βομβαρδισμούς σε στρατιωτικές βάσεις των δύο χωρών τις τελευταίες ώρες, κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, αφήνοντας στο περιθώριο των εξελίξεων τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε τα ξημερώματα την έναρξη επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Bunyan-un-Marsoos» εναντίον της Ινδίας, με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Οι βομβαρδισμοί του Πακιστάν ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου ινδικά μαχητικά εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον των αεροπορικών βάσεων Μουρίντ, Σορκότ και Νουρ Χαν και χαρακτηρίστηκαν από την πακιστανική κυβέρνηση ως ανταποδοτικά πλήγματα.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ συγκάλεσε την Εθνική Αρχή Διοίκησης, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για θέματα εθνικής ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν, ισχυρίζονται ότι έπληξαν σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην περιοχή Ανταμπούρ του κρατιδίου Παντζάμπ στη βορειοδυτική Ινδία, χώρο αποθήκευσης βαλλιστικών πυραύλων BrahMos στην περιοχή Μπεάς, ενώ βομβάρδισαν επίσης το αεροδρόμιο Πατάνκοτ στο Παντζάμπ και την αεροπορική βάση Ουνταμπούρ στο ινδικό Κασμίρ.
Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση
Συνεχείς είναι οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, υπό τον φόβο ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ των δύο σημαντικών πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας, που μπορεί να αποσταθεροποιήσει πλήρως την διεθνή ασφάλεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση, ενώ είχε επικοινωνία με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ρούμπιο πρότεινε αμερικανική βοήθεια προκειμένου να εκκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι χώρες-μέλη της G7,κάλεσαν τα δύο κράτη να καταβάλουν προσπάθειες με στόχο την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης, καθώς η χειρότερη αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες μεταξύ των γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50 αμάχους εκατέρωθεν.
«Η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, προτρέποντας τις δύο χώρες «να εμπλακούν σε απευθείας διάλογο με στόχο μια ειρηνική έκβαση».