Κίνα: Οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι σημαντικές αλλά η πολυμέρεια είναι το κλειδί για την επίλυση των διαφορών

21/05/2025 | 21:59

Η Κίνα δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη γεφύρωση των διαφορών, όμως αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι η «εκ των ων ουκ άνευ» πολυμέρεια προκειμένου να εξευρεθεί διέξοδος από την παγκόσμια εμπορική αναταραχή.

«Ενώ οι διμερείς συνομιλίες μπορεί μερικές φορές να λειτουργούν, η Κίνα πιστεύει ότι η πολυμέρεια είναι η αναπότρεπτη και τελική επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κινεζική αποστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ/WTO) κατά τη διήμερη σύνοδο του Γενικού Συμβουλίου του ΠΟΕ που διεξάγεται στη Γενεύη.

«Πρέπει να βρούμε την έξοδο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα και δεκάδες άλλες χώρες έχουν πληγεί από σωρεία αμοιβαίων λεγόμενων δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο, προτού διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο σημαντικών εμπορικών εταίρων στις 12 Μαΐου ώστε να χαλαρώσουν οι εντάσεις για τις εμπορικές ανισορροπίες.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπορική εκεχειρία, με τις ΗΠΑ να αποσύρουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν στην Κίνα στο 30% από 45%, ενώ η Κίνα μείωσε τους δασμούς της στο 10% από 125%.

Η Κίνα κάλεσε κατά τη σημερινή σύνοδο του συμβουλίου του ΠΟΕ τα κράτη μέλη να σταθεροποιήσουν τις εμπορικές σχέσεις και να στερεώσουν τα εμπορικά μέτρα στη βάση των κανόνων του ΠΟΕ.

«Μονομερείς δασμοί και η απειλή ‘αμοιβαίων δασμών’ το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, το οποίο είναι απλώς λάθος. Μια ανοικτή, σταθερή και βασισμένη σε κανόνες διεθνής οικονομική και εμπορική τάξη εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα όλων», ανέφερε η Κίνα.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσαν αποτυχία στις εμπορικές σχέσεις που έχει προκαλέσει τεράστια εμπορικά ελλείμματα, και για επείγουσα μεταρρύθμιση του συστήματος του ΠΟΕ.

«Το πολυμερές εμπορικό σύστημα, όπως είναι δομημένο σήμερα, δεν έχει μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα», ανέφερε η ανακοίνωση των ΗΠΑ. Προσθέτει πως τα μέλη του ΠΟΕ δεν αντιμετώπισαν σημαντικές εμπορικές ανισορροπίες και πολιτικές εκτός αγοράς που χαρακτήρισε αντίθετες στις αρχές του ΠΟΕ.

Περίπου 47 μέλη υποστήριξαν δήλωση που ζήτησαν η Σιγκαπούρη και η Ελβετία κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην υποστήριξη ενός βασισμένου σε κανόνες πολυμερούς εμπορικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε και τον Ρέιντερς

Γιώργος Κιμούλης: Με είχε παρασύρει η εξουσία του θιασάρχη – Έχω ξεπεράσει όρια, αλλά ξέρω να ζητάω συγγνώμη

Πολύεδρο: Το πρόγραμμα της εβδομάδας

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως τις 13 Ιουνίου

Αναβλήθηκε η πρώτη δίκη των Τεμπών για τα λάθος βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Ο 44χρονος πλέον Αντώνης Φώτσης ανανέωσε για μία ακόμη σεζόν στον Ηλυσιακό

Τραυματισμός 12χρονου από ψαροντούφεκο στο Πολύχρονο Χαλκιδικής

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας: Οι συνάδελφοι προσφέρουν τα μέγιστα στην κοινωνία μας