Καθιστική ζωή… το νέο κάπνισμα: Πώς θα μειώσεις τις επιπτώσεις της

05/09/2024 | 09:43

Η καθιστική ζωή βλάπτει και τα ευρήματα των επιστημόνων το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί από μόνη της παράγοντας κινδύνου για καρδιομεταβολική νοσηρότητα και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Πιο συγκεκριμένα, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Jama Network Open αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που κυρίως κάθονται όσο εργάζονται έχουν 16% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 34% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για την καθιστική ζωή

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής 481.688 υγιών ενηλίκων, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια πολλές φορές κατά τη διάρκεια 12,85 ετών. Με βάση το πόσο συχνά ανέφεραν ότι κάθονταν όσο εργάζονταν, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες:

Εργαζόμενοι που παρέμεναν κυρίως καθισμένοι.
Εργαζόμενοι που ήταν κυρίως καθισμένοι ή στέκονταν ενώ εκτελούσαν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Εργαζόμενοι που στέκονταν ή περπατούσαν τις περισσότερες φορές.

Στη συνέχεια, η καθιστή θέση συγκρίθηκε με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων (που ανέφεραν οι ίδιοι):

Ανενεργό: Λιγότερα από 15 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα.
Χαμηλό: Από 15 έως 29 λεπτά  την ημέρα.
Μέτριο: Από 30 έως 59 λεπτά την ημέρα.
Υψηλό: Από 60 έως 89 λεπτά ημερησίως.
Πολύ υψηλό: Πάνω από 90 λεπτά.

Το 60,2% των συμμετεχόντων περνούσαν το μεγαλύτερο εύρος της εργάσιμης ημέρας καθισμένοι ενώ μόνο το 10,7% ισχυρίστηκε ότι δεν καθόταν και το 29,1% άλλοτε κάθονταν και άλλοτε στέκονταν. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι τα πιο δραστήρια στην εργασία άτομα φάνηκε να είναι λιγότερα ενεργά στον ελεύθερό τους χρόνο.

Η γυμναστική αντισταθμίζει τις επιπτώσεις;

Ακόμη και με έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής εκτός γραφείου, τα ποσοστά θανάτων φάνηκαν να είναι υψηλότερα μεταξύ των συμμετεχόντων που κάθονταν περισσότερο όσο εργάζονταν κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης μελέτης, παρά το γεγονός ότι ήταν νεότεροι, πιο μορφωμένοι, λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, να είναι υπέρβαροι και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, από εκείνους που κινούνταν περισσότερο και κάθονταν λιγότερο στη δουλειά.

Εκείνοι που κάθονταν περισσότερο αντιμετώπιζαν 16% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 34% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο συγκριτικά με τους εργαζόμενους που κάθονταν λιγότερο στην εργασία.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η φυσική δραστηριότητα εκτός γραφείου δεν έχει καμία επίδραση στην υγεία συνολικά. Χρειάζεται όμως συντονισμένη προσπάθεια για να αναπληρώσετε όλα αυτά τα λεπτά που περνάτε καθισμένοι καθημερινά, εξηγούν οι ερευνητές.

Εκείνοι που κάθονταν αλλά κατέγραφαν μέτρια, υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μετά την εργασία κατάφεραν να μειώσουν το χάσμα κινδύνου μεταξύ των συναδέλφων τους που ήταν πιο δραστήριοι στη δουλειά, αλλά κάθονταν περισσότερο στο σπίτι.

«Τα άτομα που κυρίως κάθονται όσο εργάζονται θα πρέπει να κάνουν επιπλέον 15-30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για να μετριάσουν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο», είπαν οι ερευνητές.

https://www.vita.gr/

Christy: Κρυφή βία
19/11/2025 | 14:56

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Επιβεβαιώνεται ιατροδικαστικά η σοκαριστική καταγγελία πως16χρονος βίασε 12χρονη-Γνωρίστηκαν μέσω instagram-ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Αχαΐα: Σοκάρει η αυτοκτονία άνδρα – Βρέθηκε κρεμασμένος από δέντρο, εντοπίστηκε σημείωμα

Δυτ. Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο – Ο αδερφός του είχε «φύγει» με παρόμοιο τρόπο

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία για τον 17χρονο Μάριο που βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου