Καταστράφηκε το εμβληματικό τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη

22/06/2017 | 08:10

Το μεγάλο τέμενος αλ Νούρι, με τον εμβληματικό μιναρέ του, στην παλιά πόλη της Μοσούλης, είναι παρελθόν. Το εμβληματικό μνημείο ανατινάχθηκε την Τετάρτη και ο ιρακανινός στρατός κατηγορεί τους τζιχαντιστές γι’ αυτό, ενώ το Ισλαμικό Κράτος δείχνει ως υπεύθυνη την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη, κατηγόρησε νωρίτερα τον ISIS ότι ανατίναξε το τέμενος. 

Ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί είχε κάνει σε αυτό το τέμενος τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του, το 2014.

Ο Γιαράλα, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι καθώς οι δυνάμεις του προωθούνταν στην παλιά πόλη, όταν έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος αλ Νούρι, ο ISIS «διέπραξε ένα νέο ιστορικό έγκλημα».

Το τέμενος πριν την καταστροφή

Πολύ γρήγορα, το Ισλαμικό Κράτος αντέδρασε μέσω του Άμακ, του πρακτορείου προπαγάνδας του, κατηγορώντας την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε το μνημείο σε βομβαρδισμό του.

Η καταστροφή καταγράφηκε την τέταρτη ημέρα της νέας επίθεσης που εξαπέλυσε ο ιρακινός στρατός για να ανακτήσει τον έλεγχο των τελευταίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της πόλης όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές και προβάλλουν σφοδρή και αιματηρή αντίσταση.

Από ΑΠΕ/Γαλλικό

Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

Γιατί πολλοί σκύλοι συμπεριφέρονται σαν γάτες;

Πάτρα: Το βουλκανιζατέρ που εφημερεύει την Κυριακή

68χρονος Βρετανός βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου

Ζέτα Μακρυπούλια: «Με ενδιέφερε πάρα πολύ ο έρωτας, όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη εκεί»

Μαρκ Ρούτε: Tο ΝΑΤΟ παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών

Η ανέξοδη μάσκα ομορφιάς που θα μειώσει την ερυθρότητα στο πρόσωπο σου

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 13 ανήλικοι που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη της «συμμορίας των ακροδεξιών»