Περισσότερο από 20% εκτοξεύτηκαν οι τιμές του κακάο τον Μάιο μετά από τις μειώσεις που σημείωσε στην αρχή του έτους, επιστρέφοντας στα 11.000 δολάρια ανά τόνο. Την ίδια στιγμή, δε, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει σε νέο ρεκόρ, μετά τα 12.931 δολ. ανά τόνο.
Η τιμή μειώθηκε περισσότερο από 34% φέτος στα 7.613 δολάρια ανά τόνο, πριν ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές της. Η τιμή του τόνου έπεσε πάνω από 5% σε σύγκριση με το τέλος του 2024, αλλά ανέβηκε 24% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, φθάνοντας έως και τα 11.280 δολάρια αυτόν τον μήνα.
Η ζήτηση για κακάο μειώθηκε όταν η τιμή του εκτοξεύτηκε πολύ πάνω από το κόστος παραγωγής, ενώ οι προσδοκίες για νέα επαρκή προσφορά, χάρη στις βελτιωμένες προοπτικές για τα κακαόδεντρα της Νιγηρίας, συνέβαλαν επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών από τα ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με το Anadolu.
Στελέχη των Hershey’s και Mondelez International σχολιάζουν ότι οι υψηλές τιμές επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση που με τη σειρά της οδήγησε σε πτώση τις τιμές.
Νέες ανησυχίες για κακή ποιότητα
Από την προηγούμενη εβδομάδα, η επιβράδυνση των εξαγωγών κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για ανεπαρκή προσφορά καλής ποιότητας προϊόντος στο προσκήνιο, ενώ οι αντίξοες καιρικές συνθήκες συνολικά στη Δυτική Αφρική -καίρια περιοχή για την καλλιέργεια κακάο- οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα.
Πάνω από το ένα τρίτο της Γκάνας και της Ακτής του Ελεφαντοστού παραμένουν υπό συνθήκες ξηρασίας παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Δυτική Αφρική.
Ταυτόχρονα εκφράζονται και ανησυχίες για την ποιότητα του κακάο που συγκομίζεται στην Ακτή του Ελεφαντοστού, γεγονός το οποίο επίσης ωθεί ανοδικά τις τιμές.
Ο Zafer Ergezen, ειδικός σε θέματα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και εμπορευμάτων, δήλωσε στο Anadolu ότι η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ένας από τους κύριους λόγους για την πρόσφατη άνοδο, καθώς «το 70% του παγκόσμιου κακάο παράγεται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, το 60% των οποίων αποτελείται από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα».
«Την τελευταία καλλιεργητική περίοδο, δεν υπήρξε μείωση της απόδοσης κακάο λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων, ειδικά στην Ακτή του Ελεφαντοστού, αλλά πτώση του επιπέδου της ποιότητας», είπε, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες στην Ευρώπη εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα για τις πρόσφατες παραδόσεις, κάνοντας λόγο για επιιστροφή των προϊόντων κακής ποιότητας.
Ετσι, όπως εξηγεί, ενώ η σοδειά δεν είναι χαμηλή -στην πραγματικότητα είναι 10% υψηλότερη από πέρυσι- επανήλθαν οι ανησυχίες για πιθανή μείωση καλής ποιότητας προϊόντος. «Εάν η ποιότητα του κακάο παραμείνει χαμηλή, οι τιμές του κακάο μπορεί να δουν νέα υψηλά», είπε ο ίδιος.
Η τιμή μειώθηκε περισσότερο από 34% φέτος στα 7.613 δολάρια ανά τόνο, πριν ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές της.
Η τιμή του τόνου είναι κατά 5% χαμηλότερη σε σύγκριση με το τέλος του 2024, αλλά 24% υψηλότερη σε σύγκριση με τον Απρίλιο, φτάνοντας έως και τα 11.280 δολάρια αυτόν τον μήνα.
Κινδυνεύει ο «ναός» του κακάο
Οι καλλιεργητές της Ακτής Ελεφαντοστού, της κραταιάς χώρας παραγωγής κόκκων κακάο, έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς οι επί χρόνια χαμηλές τιμές με τις οποίες αμείβονταν έχουν διαβρώσει την ικανότητά τους να επανεπενδύουν στη γη τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα γηρασμένα δέντρα, οι ασθένειες και οι όλο και πιο απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες έχουν προκαλέσει πτώση της παραγωγικότητας και εκτίναξη των τιμών.
Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι οι φυτείες κακάο απειλούνται με καταστροφή των -καλών- αποδόσεων μέχρι το 2030 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν στηριχτούν οικονομικά και με δίκαιες αγορές.
Εναλλακτικές περιοχές προμήθειας
Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια, η εφοδιαστική αλυσίδα στρέφει το βλέμμα σε άλλες περιοχές πέραν της Δυτικής Αφρικής. Μια τέτοια περιοχή είναι η Λατινική Αμερική, η οποία αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, το 2023, η παραγωγή κακάο από την Αμερική αναλογούσε σε περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής μετά τη Δυτική Αφρική. Στη δεκαετία μέχρι το 2023 η παραγωγή στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική εκτοξεύτηκε κατά 56% με πρωταγωνιστές το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία και το Περού και αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η Ασία επίσης είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη δυναμική όσον αφορά τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Η Ινδονησία ηγείται της ασιατικής παραγωγής. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η παραγωγή κακάο της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Η Μαλαισία είναι επίσης αναπτυσσόμενη στην καλλιέργεια κακάο, με την άλεση κόκκων να αυξάνεται κατά 28% στο ίδιο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες αυτές οι περιοχές υπολείπονται σημαντικά της παραγωγής της Δυητικής Αφρικής και το πρόβλημα της βιώσιμης παραγωγής κακάο για την κάλυψη των αναγκών της παγκόσμιας ζήτησης παραμένει.
Πηγή ΟΤ