Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι τα μέλη του ρωσικού ιστιοφόρου «Κρουζενστέρν», που κατέπλευσε για μια ακόμη φορά στην Πάτρα, μετέβησαν στον Ιερό Ναό του Απόστολου Ανδρέου και προσκύνησαν την Τιμία Κάρα, τον Σταυρό του Μαρτυρίου και τον Τάφο του Πρωτοκλήτου. Έκπληξη, μάλλον, θα συνιστούσε το αντίθετο.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχαν πάρει και τα μέλη του ρωσικού πολεμικού πλοίου «SMETLIVLII», που επισκέφθηκε πέρυσι (κι αυτό) την πόλη μας. Η πρώτη κίνηση που έκανε το πλήρωμα του ήταν να μεταβεί στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα, συνοδεία αντιπροσωπείας της ρωσικής κυβέρνησης, για προσκύνημα.
Ας σημειωθεί, για όσες και όσους δεν το γνωρίζουν, ότι ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο προστάτης του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ότι οι Ρώσοι, ως βαθιά θρησκευόμενος λαός που είναι, δείχνουν ιδιαίτερο σεβασμό για τον Πολιούχο της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Επομένως, και υπό το πρίσμα αυτό, η επερχόμενη γιορτή του Πολιούχου μας συνιστά μια σημαντική υπενθύμιση για τον μεγάλο άσσο που έχουμε ως τοπική κοινωνία στο μανίκι μας και δεν τον έχουμε ακόμη τραβήξει για την ανάπτυξη της περιοχής: τον θρησκευτικό τουρισμό.
Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν πολλά. Ένα απ’ αυτά είναι και το έμπρακτο ενδιαφέρον των Ρώσων, με αξιοσημείωτη πλέον δυναμική στον τουριστικό τομέα.
Το λεγόμενο «ξανθό γένος» φροντίζει να μάς υπενθυμίζει συχνά την πρόθεσή του για τη σύσφιγξη των σχέσεων μας.
Ως εκ τούτου, γιατί να μην ανταποκριθούμε στο εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του ρωσικού παράγοντα, ώστε να επωφεληθούμε απ’ αυτό;
Τροφή για σκέψη, την ώρα που κάθε καλοκαίρι στην Καλόγρια, και όχι μόνο σ’ αυτήν, αμέριμνοι Ρώσοι τουρίστες που επιλέγουν τα μέρη μας για τις διακοπές τους, απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα.
Ευχαρίστως πολλοί από τους τουρίστες αυτούς θα ήθελαν να επισκεφθούν και την Πάτρα, ως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να μεταβούν (και) στον Απόστολο Ανδρέα.
Κατόπιν όλων αυτών, απευθυνόμενοι κυρίως στο ρωσικό στοιχείο, γιατί να μην αξιοποιήσουμε το προαναφερόμενο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε, στρέφοντας την προσοχή μας στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και τίθεται σε μια αξιοσημείωτη συγκυρία που απορρέει από την πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών να προωθήσει διαδικασίες – εξπρές για την έκδοση βίζας από αναδυόμενες τουριστικές αγορές, κατά τα πρότυπα της Ρωσίας, όπως είναι η Κίνα, η Ουκρανία, η Ινδία και η Τουρκία.
Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε κι αυτήν την παράμετρο, ενώ ο λόγος ανήκει τώρα, αναμφίβολα, στις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς, που καλούνται, επί της ουσίας και επί του πρακτέου, να αξιοποιήσουν προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας.