Και οι γάτες εμφανίζουν άνοια, διαπιστώνει μελέτη

12/08/2025 | 17:36

Οι γάτες εμφανίζουν άνοια με τρόπο παρόμοιο με τους ανθρώπους, αποκαλύπτει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Πολλές ηλικιωμένες γάτες αναπτύσσουν άνοια με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως υπερβολικό νιαούρισμα και διαταραγμένο ύπνο – συμπτώματα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους 25 γατών διαφορετικών ηλικιών μετά τον θάνατό τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημάδια άνοιας. Στους εγκεφάλους που μελετήθηκαν, οι ερευνητές εντόπισαν συσσώρευση της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς– μιας τοξικής ουσίας που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ-γεγονός που οδήγησε τους ίδιους να χαρακτηρίσουν τη γάτα ως «ιδανικό φυσικό μοντέλο για το Αλτσχάιμερ». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς μέσα στις συνάψεις του εγκεφάλου των ηλικιωμένων γατών. Οι συνάψεις είναι οι δομές που επιτρέπουν τη μετάδοση σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και η απώλειά τους συνδέεται με τη μείωση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών στους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα προσφέρουν νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς η πρωτεΐνη αυτή οδηγεί σε απώλεια μνήμης και γνωστική δυσλειτουργία στις γάτες, αλλά και μια πιο αξιόπιστη βάση για τη μελέτη της άνοιας στους ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, οι έρευνες βασίζονταν κυρίως σε γενετικά τροποποιημένα τρωκτικά, αν και τα συγκεκριμένα ζώα δεν εμφανίζουν άνοια με φυσικό τρόπο. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και να βοηθήσουν στη διαχείριση της άνοιας στις γάτες.

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με το UK Dementia Research Institute και το Scottish Brain Sciences. Χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Wellcome και το UK Dementia Research Institute.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Neuroscience.

ΠΗΓΗ: Sky News, Medicalxpress

Πάτρα: Θρήνος στο διαδίκτυο για τα παιδιά που χάθηκαν στο τροχαίο! Συντετριμμένοι οι φίλοι τους (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Λουλούδια και κεράκια για το Νίκο και την Αγγελική στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας – “Παγωμένη” Κυριακή για την πόλη (ΦΩΤΟ)

Σοκαρισμένη η Πάτρα από το τραγικό τροχαίο – Ποια είναι τα δύο παιδιά που έχασαν την ζωή τους, 19 και 17 ετών!

Πάτρα: “Εφυγε” στα 59 του ο επιχειρηματίας Αντώνης Λαλιώτης – Την Τρίτη η κηδεία του

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο 59χρονης – “Έφυγε” ξαφνικά

Νέα τραγωδία στην Πάτρα: Ένας νεκρός από φωτιά σε σπίτι στον Καστελλόκαμπο – Πρώην διαιτητής το θύμα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ο παλαίμαχος διαιτητής βόλεϊ Σάββας Ιορδανίδης το θύμα της φωτιάς στον Καστελλόκαμπο

Πάτρα: Σοκαριστική καταγγελία – “Έπιασε τη μητέρα μου από το λαιμό, την πέταξε στο κρεβάτι και την βίασε”!