Ιταλική πορκέτα στον φούρνο: Πώς θα γίνει τραγανή και ζουμερή

03/03/2025 | 17:55

Η πορκέτα είναι μια ραφινέ εκδοχή της γουρουνοπούλας, με την τραγανή πέτσα. Δεν κρίνουμε, ποια είναι καλύτερη, άλλωστε η γεύση και ο τρόπος παρουσίασης έχει πολλές σχολές.

Η Ιταλική πορκέτα, έχει πιο εκλεπτυσμένο τύλιγμα, σε ρολό και αυτό την κάνει καταλληλότερη για επίσημα τραπέζια.

Έχει βεβαίως την προετοιμασία της, για να βγει αυτό το ζουμερό, αρωματικό, χοιρινό κρέας, γεμάτο μυρωδικά και βότανα.

Το κλειδί της επιτυχίας, ωστόσο, είναι η τραγανότητα της πέτσας, έτσι για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ζητήσουμε από την χασάπη μας, να ετοιμάσει ένα ολόκληρο κομμάτι χοιρινής πανσέτας, χωρίς κόκκαλο, βάρους 2 ½ έως 3 κιλών.

Ιδανικά, θα μπορούσαμε να του ζητήσουμε να μας χαράξει την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά του κρέατος, σε ρόμβους, γιατί οπωσδήποτε θα το κάνει καλύτερα από ότι εμείς στο σπίτι και είναι απαραίτητο να γίνει το χάραγμα.

Υλικά:

1 πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2 1/2 με 3 κιλά
2-3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
Δεντρολίβανο φρέσκο ή αποξηραμένο
Θυμάρι φρέσκο ή αποξηραμένο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι
Σπάγκο ψησίματος

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC στις αντιστάσεις.

Εάν έχουμε ανοιγμένο καλά και χαραγμένο, σε ρόμβους και στις δυο πλευρές, το κρέας μας, από τα χεράκια του χασάπη, τότε ξεκινάμε αμέσως το γέμισμα.

Ραντίζουμε, μέσα και έξω, με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και κάνουμε μασάζ στο κρέας.

Ανοίγουμε, με το δέρμα στον πάγκο και πασπαλίζουμε σε όλη την εσωτερική επιφάνεια με λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο καθώς και τις σκελίδες σκόρδου, σπασμένες.

Τυλίγουμε το κρέας, σφιχτά σε ρολό και δένουμε με σπάγκο ψησίματος σε 5-6 σημεία.

Ακουμπάμε την πορκέτα πάνω σε σχάρα, που έχουμε τοποθετήσει πάνω από ταψί.

Την βάζουμε στον φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170ºC.

Ψήνουμε για 3 ώρες.

Ύστερα, δυναμώνουμε πάλι τον φούρνο στους 200ºC για να καραμελώσει εξωτερικά το δέρμα, της πορκέτας.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά.

Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20′, πριν το κόψουμε σε φέτες.

newsit

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)