Ισπανία: Ξανά Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με απόλυτη πλειοψηφία

16/11/2023 | 15:55

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ είναι για δεύτερη θητεία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία με 179 ψήφους υπέρ από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, 8 κόμματα του κοινοβουλίου της Ισπανίας στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργό. Απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους κατά.

Έτσι, η πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του κεντροαριστερού συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει αύριο Παρασκευή (17.11.2023) ή το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία «χρυσώνοντας το χάπι» της «αμνηστίας» στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία του, υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.

 

ΠΗΓΗ

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο