Ισπανία: Παρεμβολές στο GPS του στρατιωτικού αεροσκάφους της υπουργού Άμυνας – Πετούσε πάνω από το Καλίνινγκραντ

24/09/2025 | 15:50

Έγιναν «παρεμβολές» στο GPS του στρατιωτικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, με προορισμό τη Λιθουανία.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το περιστατικό επιβεβαίωσε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Europa Press. Η Ρόμπλες είναι υπουργός Άμυνας της Ισπανίας από το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, το περιστατικό δεν επηρέασε την ασφάλεια της πτήσης, καθώς το αεροσκάφος λαμβάνει όλες τις πληροφορίες του μέσω στρατιωτικού δορυφόρου, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Los Replicantes.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης μέλη των οικογενειών των στρατιωτών που έχουν αποσπαστεί στη Λιθουανία, καθώς και δημοσιογράφοι που συνόδευαν την υπουργό Άμυνας στην επίσκεψή της.

Τέτοια περιστατικά είναι συνηθισμένα κατά την πτήση πάνω από το Καλίνινγκραντ, τόσο σε πολιτικά όσο και σε στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταδίδει το Europa Press, επικαλούμενο ανώτερη στρατιωτική πηγή.

Η Ισπανίδα υπουργός και η ομόλογός της στη Λιθουανία, Dovilė Šakalienė, συναντήθηκαν στην αεροπορική βάση Šiauliai, αναφέρεται σε ανάρτηση του ισπανικού υπουργείου Άμυνας στην πλατφόρμα Χ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Šakalienė «ευχαρίστησε» την Ισπανία «για τη δέσμευσή της στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης».

Υπενθυμίζεται πως, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το αεροσκάφος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε δεχθεί παρεμβολές στο σήμα δορυφορικής πλοήγησης (GPS), καθώς ταξίδευε προς τη Βουλγαρία – γεγονός που αποδόθηκε σε ρωσική ενέργεια.

Τότε, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι κατηγορίες πως η Ρωσία ευθύνεται για τις παρεμβολές στο GPS του αεροπλάνου Φον ντερ Λάιεν, είναι «ψευδείς».

ΠΗΓΗ

Μεσσηνία: Τα «καλά παιδιά» που έγιναν δολοφόνοι – Ποιοι είναι οι δύο 22χρονοι που συνελήφθησαν για το έγκλημα στο κάμπινγκ

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Πανίτσας σε ηλικία 55 ετών

Πάτρα-Μέτρα για το κυκλοφοριακό: Μονοδρομήσεις σε Ακρωτηρίου και Γ. Παπανδρέου – Mini bus στο ιστορικό κέντρο, ανακοίνωσε ο Δήμος

Απίστευτο περιστατικό: Το τζατζίκι σε εστιατόριο έστειλε Πατρινούς στο νοσοκομείο – Σφραγίστηκε η επιχείρηση

Αχαΐα: Εκατοντάδες στην κηδεία του Γιάννη Πανίτσα! Το συγκινητικό βίντεο

Αχαΐα: Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές – Κατανάλωσε χάπια και μετά έπεσε από παράθυρο νοσοκομείου!

Οι Πατρινοί αποχαιρετούν στο διαδίκτυο τον τραγουδιστή Γιάννη Πανίτσα που “έφυγε” στα 55 του

Πάτρα: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε συνομήλικό τους και τον έσπασαν στο ξύλο