Ιρακινές πηγές ανακοινώνουν την ίδρυση πολιτοφυλακών στη Συρία

07/03/2025 | 19:26

Τη σύσταση μιας νέας ομάδας που ονομάζεται «Uli al-Bas», ανακοίνωσε το λεγόμενο «Ισλαμικό Μέτωπο Αντίστασης στη Συρία» σύμφωνα με το κανάλι Al Arabiya. Μάλιστα, ένας Ιρακινός πολιτικός αναλυτής, προσκείμενος στις φατρίες που συνδέονται με το Ιράν, ονόματι Abbas Al-Ardawi, ανέφερε στην πλατφόρμα «Χ» για τον νέο σχηματισμό  αυτής της ομάδας.

Επισήμανε ότι στη μέση της αφίσας που δημοσίευσε ο Al-Ardawi, εμφανίζεται ένα χέρι που κρατά ένα τουφέκι, καθώς υπάρχει σχετική ομοιότητα μεταξύ αυτού του λογότυπου και των λογότυπων των ιρακινών πολιτοφυλακών πιστών στο Ιράν στο Ιράκ, της λιβανικής Χεζμπολάχ, της πακιστανικής “Zainabiyoun” και της αφγανικής “Fatimiyoun”. Είναι γνωστό ότι ο Αλ-Αρντάουι, ο οποίος είναι γνωστός ως «πολιτικός αναλυτής», υιοθετεί την υπεράσπιση του Ιράν και των ομάδων που είναι πιστές σε αυτό και είναι κοντά στις Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ. Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του Κέντρου Naram Sin, ενός νέου κέντρου με επικεφαλής το μέλος του Asaib Ahl al-Haq, Haider al-Barzanji, και υποστηρίζεται από τον ιρακινό πρωθυπουργό Mohammed Shia al-Sudani, σύμφωνα με ιρακινή πηγή.

Σχολιάζοντας αυτόν τον σχηματισμό, ο Bassam Al-Qazwini, ερευνητής σε θέματα πολιτικών και ασφάλειας, είπε στην Al-Arabiya ότι η σύσταση της ομάδας στη Συρία θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ιράκ-Συρίας, ειδικά επειδή συμπίπτει με την εκστρατεία των συριακών αρχών να κυνηγήσουν τα κατάλοιπα του καθεστώτος Άσαντ, ειδικά αν αποδειχθεί ότι υποστηρίζονται από Ιρακινούς.

Και συνέχισε: «Εάν της παρασχεθεί υποστήριξη από ιρακινές ομάδες, αυτό θα παρασύρει τη χώρα σε έναν κύκλο κινδύνου, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τις διεθνείς προσπάθειες σταθεροποίησης της Συρίας και επίσης εμποδίζει τις προσπάθειες διάλυσης του στρατοπέδου Al-Hawl, που κρατά την πόρτα στο ISIS ανοιχτή».

Εξήγησε ότι παρά την ανακοίνωση του σχηματισμού αυτών των ομάδων από πιστούς του Ιράν και την ομοιότητα μεταξύ του συνθήματος “Uli al-Bas” και των συνθημάτων των φατριών που συνδέονται με την Τεχεράνη, δεν είναι σαφές εάν το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στη δημιουργία αυτών των πολιτοφυλακών.

ΕΡΤ – Ουαλίντ Ελίας 

Πηγή Alarabiya

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ